az olasz nyelv atyja

2021.01.07. 19:13

Életrajzi film készül Dante halálának 700. évfordulójára

Életrajzi filmet forgat Dante Alighieri (1265-1321) olasz nemzeti költőről Pupi Avati. A 82 éves olasz filmrendező az olasz kulturális minisztériumtól kérte a költő halálának 700. évfordulójára szánt produkció támogatását.

Dante Alighieri et sa comedie. Portrait de Dante tenant a la main la divine comedie (Divina commedia). Pres de lui, l'enfer, et la ville de Florence, au fond le purgatoire et le paradis. Peinture de Domenico di Michelino (1417-1491), 1465 Cathedrale Santa Maria del Fiore, Florence. (Duomo, Firenze) ©Luisa Ricciarini/leemage

Forrás: Leemage/AFP

Fotó: Luisa Ricciarini

Avati 17 éve tervezi a Dante-filmet. A produkció a RAI Cinema közreműködésével készül, de borsos költségvetéséhez állami támogatásra is szükség van a rendező szerint, aki ezért fordult a kulturális tárcához.

Pupi Avati
Fotó: Matteo Chinellato / NurPhoto/AFP

A film forgatókönyve a költő egykori életrajzírója, Giovanni Boccaccio Dante élete című műve alapján készült. Boccaccio az Isteni színjáték szerzőjének nagy csodálója volt. A forgatókönyvön számos ismert Dante-szakértő is dolgozott.

„Ezzel a filmmel el akarjuk mondani, hogy ki volt Dante: egyedülálló személyiség az irodalom és a kultúra világában”

- fogalmazott Avati.

Az olasz nyelv atyjaként tisztelt Dante 1321-ben halt meg Ravennában. A költő Isteni színjáték című művében nemcsak a menny, pokol és purgatórium háromdimenziós képét festette meg, hanem korának történelmi, tudományos és filozófiai tudását is összekapcsolta egy halhatatlan szerelem történetével.

Dante halálának 700. évfordulójára Olaszországban idén ünnepségsorozattal emlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!