különkiadás

2020.05.28. 14:45

Ragaszkodnak a szervezők a frankfurti könyvvásár megrendezéséhez

A koronavírus-járvány ellenére megtartják októberben az idei frankfurti könyvvásárt – így döntött szerdán a rendezvény felügyelőtanácsa.

A testület szerint az október 14-től 18-ig tartó irodalmi seregszemle sok mindenben különbözni fog az eddigi könyvvásároktól, és még nem lehet megmondani pontosan, hogy milyen változtatások lesznek, mert azok sokban függnek a járványügyi helyzettől, az aktuális egészségügyi előírásoktól.

Idén minden korábbinál fontosabb, hogy megtartsák a könyvvásárt, amely azonban egyfajta, a vírus által meghatározott különkiadás lesz – jelentette ki Juergen Boos, a vásár igazgatója.

Az 1949 óta megrendezett frankfurti könyvvásár az utóbbi években több mint 100 országból már csaknem 7500 kiállítót, valamint több mint 300 ezer látogatót vonzott. A pavilonokban nagy volt a tolongás, az emberek sűrű tömött sorokban várakoztak az előadásokra és a dedikálásokra, a résztvevők jegyzéke olyan vastag volt, mint egy könyv.

Az idei – 72. – könyvvásár a jelenlegi tervek szerint nemcsak a frankfurti vásárvárosban zajlik majd, hanem szétszórtan az egész Majna-parti nagyvárosban, és részben virtuálisan. A látogatók, a kiállítók és az alkalmazottak biztonságáról részletes egészségügyi és higiéniai előírásokkal gondoskodnak – ígérik a szervezők.

Az elképzelések szerint idén például a standok nagyobbak, a folyosók szélesebbek lesznek, nem lesznek nagyon színpadok, az ide illő eseményeket inkább a virtuális térben rendezik meg. A látogatók számát korlátozzák a teljes vásárterület nagyságától függően, a beléptetés kontaktmentesen történik előzetes regisztráció után.

Várhatóan kevesebben lesznek a nemzetközi vendégek is az utazási korlátozások miatt, és egyelőre azt sem tudni, miként néz majd ki a díszvendég, Kanada szereplése, amely a Singular Plurality mottó alatt irodalmának többnyelvűségét kívánja hangsúlyozni.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy a könyvvásáron való részvétel feltételeit az utolsó pillanatig nagyfokú bizonytalanság jellemzi, mert várhatóan még októberben is érvényben lesznek bizonyos járványügyi korlátozások.

Tavasszal számos nagy németországi irodalmi eseményt lemondtak a koronavírus-világjárvány miatt, köztük a rangos Lipcsei Könyvvásárt és a kölni könyvvásárt (lit.Cologne). A járvány miatt sok egyéb nagy vásárt is lefújtak Frankfurtban.

A könyvvásár megtartása nagyon pozitív gazdasági üzenet – mondta Uwe Behm, a frankfurti vásárváros igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!