Évente másfél millió látogatót vonz

2020.05.10. 09:58

Megvan, mikor nyitják újra az athéni Akropoliszt

Május 18-án újranyitják a látogatók előtt az athéni Akropoliszt és az összes görögországi régészeti műemléket, a múzeumok azonban csak június 15-től nyithatják meg kapuikat – jelentette be csütörtökön a görög kormány.

Forrás: Shutterstock

Az évente másfél millió látogatót vonzó Akropolisz, Görögország legfőbb idegenforgalmi látványossága az összes többi régészeti hellyel és múzeummal együtt március közepe óta zárva tart a koronavírus-világjárvány miatt.

Az Akropolisz május 18-án újranyílik, csakúgy mint a többi régészeti műemlék közölte Lina Mendoni kulturális miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a látogatók számára kötelező lesz a közösségi távolságtartás, és korlátozni fogják azt, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak a műemlékekben, múzeumokban.

Görögország hétfőn kezdett fokozatosan enyhíteni a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására március közepén elrendelt korlátozó intézkedéseken, elsőként a kiskereskedelmi boltok és a fodrászok nyithattak meg. Az iskolákban is május 18-án indul újra a tanítás, majd június elsejétől fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek és a szabadtéri mozik.

Mendoni bejelentette azt is, hogy

a kormány 24 millió eurós (8,4 milliárd forintos) segélycsomaggal támogatja azokat a művészeket, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették munkájukat.

A márciusi és áprilisi kiesésért 800 eurót (280 ezer forintot) kapnak, majd május végén ismét megkapják ezt az összeget közölte a miniszter.

A görög sajtó szerint több mint 15 ezer zenész, színész és technikus veszíthette el a járvány terjedésének a feltartóztatására életbe lépett korlátozások miatt a munkáját Görögországban.

Csütörtök délben több száz művész demonstrált az athéni parlament előtt.

A 10,7 milliós Görögországban 2663 koronavírus-fertőzést regisztráltak, 147 beteg halt meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!