Hódító klasszikusok

2019.01.09. 11:51

Kína legnézettebb műsorai között van egy operaénekes-tehetségkutató

A nem mindennapi show nézők millióit ülteti a TV vagy a számítógép elé, és egyre többen keresnek rá az olyan zenei szakkifejezésekre is, mint például a bel canto.

A Hunan Television és az iQiyi (népszerű internetes TV tartalomszolgáltató) által létrehozott és gyártott Super Vocal (kínaiul: Sheng Ru Ren Xin) című műsor a klasszikus operák és a kortárs musicaleket népszerűsíti a szélesebb közönség körében. 2018. november 2-i indulása óta az iQiyi adatai szerint a műsor az ötödik legnézettebb show Kínában – számol be minderről a South China Mornint Post cikke.

A tehetségkutatón harminchat 18 és 38 év közötti énekes közül választják ki a legjobbakat: az utolsó adás végére hat győztes marad a mezőnyből. A döntő epizódra január közepén kerül sor.

Az egyik versenyző, Zheng Yunlong úgy nyilatkozott: kezdetben idegenkedett a részvételtől, ert nem akarta, hogy fölösleges felhajtás és médiafigyelem összpontosuljon rá, különösen a családjára. „Ennek ellenére azt gondolom, hogy

a SuperVocal egy nagyon jó módja a széles közönséggel való kommunikációnak, és kínai zenei színészként ez a legkevesebb, amit megtehetek a musicalek, operák népszerűsítése érdekében”

- fogalmazott a fiatal tehetség, aki 2018-ban a kínai Zeneakadémia díját nyerte el a Jekyll és Hyde kínai változatában énekelt főszerepért. Zheng követőinek száma egyébként a Weibo nevű közösségi média platformon háromezerről háromszázezerre nőtt a műsor indulása óta.

Egy másik versenyző, Wang Kai tenor azt nyilatkozta, hogy más szerepeit, munkáit tette félre ezért a műsorért. „Az opera nincs messze az embere hétköznapi életétől. Kínában fontos a helyi szempont: olyasmivel kell vonzani az embereket, ami érthető és elérhető számukra.

Biztos vagyok benne, hogy a nyugati operát, zenés színházat kínai módon is be tudom mutatni anélkül, hogy a lényeg elveszne belőle”

- mondta Wang, és hozzátette: „örülök, hogy a fiatalok egyre nagyobb figyelmet szentelnek az opera műfajának, méghozzá ennek a műsornak köszönhetően”.

A SuperVocalt milliók követik, és a kínai internetes kereső, a Baidu szerint megugrott a zenei szakkifejezésekre vonatkozó keresések száma is.

Borítókép: képkocka a SuperVocal egyik adásából. Fotó: Youtube / HunanTV Official

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!