párducon lovagló férfiak

2018.11.15. 17:34

Kockás hasa árulta el két szoborról, hogy Michelangelo alkotásai

A szobrok több száz évig pihentek különböző gyűjtőknél, de eddig azt hitték, egy holland szobrász készítette őket.

University of Cambridge Emeritus Professor of Art History Paul Joannides and Keeper of Applied Arts at the Fitzwilliam Museum Dr Victoria Avery pose for a picture with of one of the two bronze statues named "Bacchants Riding On Panthers", thought to be by Italian Renaissance master Michelangelo, both displayed at the Fitzwilliam Museum in Cambridge on February 2, 2015. The only two surviving bronzes by Michelangelo, dating from 1506-08, are thought to have been identified with the help of a tiny clue in a 500-year-old sketch, British researchers said. Michelangelo is thought to have worked on them between his two most famous works -- the four-metre marble sculpture "David" and the ceiling of the Vatican's Sistine Chapel. AFP PHOTO / JACK TAYLOR == RESTRICTED TO EDITORIAL USE, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION == (Photo by JACK TAYLOR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jack Taylor

Michelangelo két fennmaradt bronzszobrát sikerült azonosítania egy, a Cambridge-i Egyetem vezetésével dolgozó nemzetközi kutatócsoportnak az itáliai reneszánsz mester jellegzetes stílusa alapján – számolt be róla a BBC News.

A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái lehetnek,

ám ezzel az elmélettel már jó egy évszázada nem foglalkoztak, Willem Danielsz van Tetrode holland származású 16. századi szobrásznak tulajdonítva az alkotásokat.

2014-ben azonban Paul Joannides, a Cambridge-i Egyetem nyugalmazott professzora a franciaországi Montpellier-ben működő Musee Fabre gyűjteményében őrzött 16. századi rajz apró részletére hívta fel a kutatók figyelmét. Michelangelo egyik tanítványa másolatokat készített mestere vázlataiból és az egyik ilyen munka sarkában egy párducon lovagló izmos ifjú ábrája látható. A figura testtartása nagyon hasonlít a bronzalakok egyikének pózára, és a rajz is Michelangelo szoborterveinek stílusára utal.

A Cambridge-i Egyetem szakértői által vezetett nemzetközi kutatócsoport összevetette a szobrokat Michelangelo más munkáival és megállapították, hogy a két mű anatómiailag és megformálásában is nagyon közel áll a mester 1500 és 1510 közötti munkáihoz.

Ha ezt előbb tudták volna...

A Sotheby's árverésén 2002-ben csaknem kétmillió fontért (730 millió forintért) vásárolták meg a két alkotást, de ha a kutatók bizonyítékait elfogadják, a szobrok értéke akár több száz millió fontra is ugorhat. A szakemberek most nyilvánosságra hozott eredményei alapján ugyanis a két szobor a reneszánsz mester egyedül fennmaradt bronzszobraiként vonulhat be a művészettörténetbe.

A Rothschild-bronzokként ismert szobrokat Michelangelo feltehetően márvány remekműve, a Dávid után készítette, de még az előtt, hogy nekilátott volna a Sixtus-kápolna freskóihoz, amelyeket 1508. és 1512. között festett.

A szakértők szerint a két szobor 1505/1507 táján született, s felismerhetőek rajtuk a Michelangelo alkotásaira jellemző anatómiai jegyek. A két férfi jellegzetes nyolcosztatú hasizomzata, anatómiailag hű szeméremszőrzete és heréi mind a mester munkáinak jellegzetességeit tükrözik.

Michelangelo, családjához írt leveleiben beszámol próbálkozásairól, kisebb bronzszobrokról, amelyekkel II. Gyula pápa óriási bronzszobrának készítésére felkészült. A levelekből az is kiderül, hogy a bronzszobrok elkészítésének minden fázisában részt vett, nemcsak a mintákat készítette el, hanem az öntőformákat is, és az öntvényeket is ő fejezte be.

„Ezek a szobrok eredeti Michelangelo-munkák, alkotói géniusza teljében készítette őket, amikor minden erejével azon volt, hogy jelentősebb művésszé váljon, mint kortársai és minden téren megelőzze őket”

- hangsúlyozta a kutatás eredményeit ismertetve az egyik szakértő, Victoria Avery.

A bronzszobrokról semmilyen írás nem maradt fenn 1878-ig, amikor a dokumentumok szerint a Rothschild család megvásárolta őket egy velencei nemesi családtól 250-300 ezer arany frankért. Jelenleg Londonban egy magángyűjteményben vannak, de várhatóan kölcsönadják majd őket kiállításokhoz szerte a világban.

Fotó: JACK TAYLOR / AFP

Michelangelo többi ismert bronzszobrát, köztük II. Gyula szobrát is beolvasztották, ágyút és fegyvereket készítettek belőlük a francia forradalom alatt – fűzte hozzá Avery.

A kutatás teljes anyaga a Michelangelo: Sculpture in Bronze (Michelangelo: Szobor bronzból) című új könyvben jelenik meg, amely a mester viszonylag dokumentálatlan pályafutását mutatja be szobrászként.

Borítókép: AFP/Jack Taylor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!