sporttörténelem

2018.07.31. 15:55

Korhű film készül a legendás olimpiai bajnok cseh atlétáról

Az alkotók szeretnék a lehető legautentikusabban filmre vinni a négyszeres bajnok Emil Zátopek életét.

Korhű játékfilmet készítenek Csehországban Emil Zátopekről (1922-2000), a legendás atlétáról, aki a helsinki nyári olimpián 1952-ben három aranyérmet szerzett Csehszlovákiának. A film költségvetése mintegy 92 millió korona (1104 millió forint), ami a mai csehországi viszonyok között igen magasnak számít – közölte David Ondrícek, a film rendezője.

A filmet a jövő év folyamán fogják forgatni különböző csehországi és európai helyszíneken. A forgatás egyebek között azért is húzódik el, mert a filmeseknek meg kell várniuk a helsinki olimpiai stadion rekonstrukciójának befejezését.

Zátopek első olimpiai aranyát 1948-ban Londonban a 10 kilométeres távfutásban szerezte meg.

„A forgatást áprilisban kezdjük, és egész évben dolgozni fogunk, mert minden évszakot – tavasz, nyár, ősz, tél – meg akarunk örökíteni”

- fejtette ki a rendező. „Megvárjuk a helsinki stadion felújítását. Szeretnénk a lehető legautentikusabban feleleveníteni az olimpia hangulatát” – mutatott rá Ondrícek. Megjegyezte: cseh mértékkel mérve aránylag drága filmről van szó, de nemzetközi mérce szerint a film így is „nagyon olcsó” lesz.

A rendező korhű alkotást akar készíteni, ezért az összes szereplő korabeli ruházatban fog szerepelni, és a helyszínek is a lehetőségek szerint mindig az eredetiek lesznek.

„Nem volt könnyű a korabeli sportfelszerelések beszerzése, és az akkori helyszíneket is át kell alakítani, mert ma már másképpen néznek ki, mint régen”

- jegyezte meg Ondrícek.

Emil Zátopekett Václav Neuzil, feleségét, Dana Zátopkovát pedig Martha Issová fogja alakítani.

David Ondrícek a legendás cseh távfutó, a négyszeres olimpiai bajnok élete és sportkarrierje jó ismerőjének számít. Néhány éve sikeres dokumentumfilmet készített Zátopekről, amelyhez nagyon sok korabeli levéltári anyagot és archív filmanyagot áttanulmányozott.

Borítókép: COLLECTION ROGER-VIOLLET /AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!