13 év után

2018.04.02. 17:53

Dél-koreai popsztárok adtak koncertet Phenjanban

Az észak-koreai vezetőt "mélységesen meghatotta" a műsor.

A phenjani Nagyszínházban vasárnap este adott koncert hozzájárult a „déli fél népszerű művészetének mélyebb megértéséhez” – idézte Kim Dzsong Unt a KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A koreai popénekesek és -együttesek látogatása „jó alkalmat nyújtott a nemzet egységének szemléltetéséhez” – fűzte hozzá Kim.

A hallgatók között többen „lelkesen” éljeneztek, amikor Kim és Do Dzsong Hvan dél-koreai kulturális miniszter megjelent a karzaton. Az észak-koreai vezetőt a felesége, Li Szol Dzsu is elkísérte a koncertre.

Kim Dzsong Un az első észak-koreai vezető, aki dél-koreai popénekesek koncertjén megjelenik – írta hétfőn a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A vasárnap este fellépő művészek kedden újabb koncertet adnak, amelyen észak-koreai énekesek is részt vesznek majd.

A koncertre nem engedték be a tudósítani meghívott dél-koreai újságírókat, amiért Kim Jong Csol, az észak-koreai hírszerzés volt főnöke, a Korea-közi kapcsolatok felelőse hétfőn bocsánatot kért. Mint mondta, ennek az észak-koreai vezető biztonsági szolgálata és a koncert szervezői együttműködésében támadt hiányosság volt az oka.

A vasárnapi koncert a két Korea között a phenjani atomprogram miatt feszült kapcsolatokban idén bekövetkezett enyhülés része volt, viszonzása észak-koreai előadók februári dél-koreai fellépésének.

Februárban a két Korea sportolói közös zászló alatt vonultak a phjongcshangi téli olimpiai játékok megnyitóján.

A két ország vezetője várhatóan április 27-én tartja első csúcstalálkozóját, Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök pedig a tervek szerint májusban találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!