Alkotáselemzés

2017.11.28. 13:52

Dalszerző Expót rendeznek jövő februárban a BMC-ben

Külföldi zeneipari szakemberek és ismert magyar alkotók részvételével rendezik meg Magyarország első dalszerzésről szóló expóját, a DEX-et 2018. február 1-jén a Budapest Music Centerben (BMC).

Budapest, 2013. július 11. Gõz László, a BMC igazgatója a Balassi Intézet által a külföldi magyar kulturális intézetek vezetõi számára szervezett, Zenei hullámhossz elnevezésû, kétnapos budapesti találkozó elõtt a Budapest Music Centerben (BMC) 2013. július 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Nem a hazai zeneiparról vagy üzleti vonatkozásokról, hanem a dalszerzőkről mint alkotókról lesz szó az expón. Nem csak Magyarországon, Európában sincs hasonló tematikájú rendezvény, amelyre zeneszerzőket, szövegírókat és zenei producereket is várunk” – mondta Tóth Péter Benjamin, a DEX-et a BMC-vel tető alá hozó Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója a keddi budapesti háttérbeszélgetésen.

Hozzátette: hazánkban a komolyzenével és a dzsesszel ellentétben a könnyűzenében nincsen dalszerzői képzés. A DEX-re nemcsak a magyarországi alkotókat, hanem a régió dalszerzőit is várják, számukra egy egész napos, angol nyelvű programot is szerveznek.

Mint elhangzott, a rendezvénnyel az Artisjus lehetőséget szeretne teremteni a könnyűzene alkotóinak a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére, hogy ezek révén később akár nemzetközi színtéren is könnyebb legyen sikereket elérniük. A cél az, hogy egyre több tudatos dalszerző legyen Magyarországon.

Bodnár Réka, a Dalszerző Expo projektmenedzsere arról számolt be, hogy a DEX-en hét tematikus teremben fognak zajlani a programok. A pályájuk elején járó és a már befutott résztvevők workshopokon, mesterkurzusokon, előadásokon és egyéni tanácsadás keretében mélyíthetik el tudásukat a zeneszerzés, a szövegírás, az alkalmazott zenék, szerzői jogi kérdések, az élő alkotás terén.

A rangos külföldi előadók között lesz Niclas Molinder, a svéd dalszerző tábor, a Songwriting Camp alapítója, aki korábban Lady Gagával is dolgozott. Molinder a DEX több más meghívottjához hasonlóan az expo utáni napon, 2018. február 2-án kezdődő svéd szervezésű Budapest Songwriting Campre érkezik. A szintén az Artisjus támogatásával szerveződő táborban Molinderrel közösen ír zenét huszonegy alkotó, köztük hét magyar három napon át a budapesti Brody Studiosban.

Eljön a DEX-re a tehetségkutatással foglalkozó szintén svéd menedzser, Dina Mystris, mesterkurzust tart a Mary J. Blige-nek is író amerikai Courtney Harrell, Ebonie Smith Los Angeles-i producer-dalszerző, a YouTube berlini irodájából érkezik Kiki Ganzemüller, aki abban segít a szerzőknek, miként tudják kihasználni a videómegosztó lehetőségeit. A hazai színtérről Bródy János saját dalai és dalszövegei születéséről fog beszélni, Dés László alkotáselemző műhely vendége lesz, Gőz László, a BMC vezetője a dalszerzőkkel való együttműködésről szól, workshopot tart Palya Bea, Szakos Krisztián, Alpár Balázs és Balázs Ádám.

A DEX egyik érdekes színfoltjának ígérkezik, hogy iamyank dj-producer Antonia Vai énekesnővel közösen ír dalt, és a folyamatot a szereplők narrációjával lehet végig követni.

Tóth Péter Benjamin az MTI-nek elmondta, hogy a jövő februári budapesti DEX-re háromszáz dalszerzőt várnak, ennyien férnek be a BMC épületének termeibe. A jegyértékesítés elindult, vannak látogatói és valamivel drágább résztvevői jegyek is. Az első DEX az Artisjus hagyományos díjátadójával zárul.

Borítókép: Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója 2013. július 11-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!