Kína az első

2018.07.22. 10:05

Oroszország már nem tartozik az USA legnagyobb hitelezői közé

Egyre kevesebb állampapír van a kezükben.

Az Oroszország ellen tavasszal elrendelt újabb szigorú amerikai szankciókkal párhuzamosan áprilistól látványosan zsugorodni kezdett az orosz kézben lévő amerikai állampapír-portfólió.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint március végén 96,1 milliárd dollár, április végén 48,7 milliárd dollár amerikai állami adósságpapír volt orosz kézben. Ez az összeg tovább csökkent májusban és már csak 14,9 milliárd dollárt tett ki, amiből 9,1 milliárd dollár rövid lejáratú, 5,8 milliárd dollár pedig hosszú lejáratú állampapír volt. 2013-ban Oroszország kezében még 150 milliárd dollárnyi amerikai állampapír volt.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője továbbra is Kína volt májusban,

1183,1 milliárd dollár értékű amerikai állampapírral rendelkezett, azaz gyakorlatilag nem változott az egy hónappal korábbihoz képest.

A lista második helyén szereplő Japán befektetési 1048,8 dollárt tettek ki amerikai állampapírokban május végén. Az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Írország, amelyet Brazília, majd Nagy-Britannia követ. A tíz legnagyobb tulajdonos között van továbbá Svájc, Luxemburg, Hongkong, a Kajmán-szigetek és Tajvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!