Energia-veszélyhelyzet

2022.09.25. 10:37

Betör a hideghullám Európába, és alaposan próbára teszi a spórolási kedvünket

Szeptemberben az előző évben tapasztalt enyhe ősszel ellentétben komoly lehűlést tapasztaltunk. Országszerte hidegrekordok dőltek meg. A helyzet nem csak nálunk, egész Európában hasonló, az időjárás rátesz egy lapáttal az energiaválságra – írja a Világgazdaság.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az időjárás-előrejelzések szerint a jövő héten Nyugat-Európa jelentős részét sarkvidéki hideg éri el, ami az első komoly tesztje lesz annak, hogy az egekbe szökő energiaárak mellett egyre gyakrabban emlegetett spórolás megvalósítható-e, és a lakosság mennyire hajlandó késleltetni a fűtés bekapcsolását a költségek mérséklése érdekében – számolt be róla a Bloomberg

A Maxar Technologies Inc. időjárás-előrejelző cég szerint Londonban a hőmérséklet az ilyenkor megszokott átlagos szintnél 5 fokkal lesz alacsonyabb, és 6,5 Celsius-fokra eshet vissza szeptember 27-én. Frankfurtban szeptember 28-án várhatóan az átlagnál 3,5 fokkal lesz hidegebb, Franciaország és Spanyolország több régiójában pedig szintén 3-4 fokkal alacsonyabbat mutatnak majd a hőmérők. 

Jövő héten Magyarországon is csak elvétve megy 20 fok fölé a hőmérők higanyszála, több napon is borongós, hűvös, esős időre lehet számítani. 

Korábban ez nem jelentett volna nagy problémát, mert bármikor könnyen feljebb lehetett tekerni a termosztátot. Az idén azonban ennél bonyolultabb a helyzet.

Fázzunk vagy fizessünk?

A háborús helyzet és az Oroszországra kivetett szankciók miatt egy vártnál zordabb tél esetén most nem lesz lehetőség az oroszoktól nagyobb mennyiséget venni, ugyanis

az EU célja volt függetleníteni magát az orosz energiától.

Emiatt a hálózatüzemeltetők kontinensszerte terveket készítenek arra vonatkozóan, hogy szükség esetén hogyan adagolják az földgázt. A döntéshozók álláspontja szerint a kereslet csökkentésére kell törekedni. Ideális esetben ezt a fogyasztók maguktól megteszik, de ha nem, akkor a hálózatot üzemeltető vállalatnak kell megtennie a szükséges lépéseket. Bár a lakosság törekszik a spórolásra, otthon dideregni a nagy többség nem szeret.

A fűtési szezon a legtöbb országban hivatalosan csak október közepén kezdődik. Bár a hosszú távú előrejelzések alapján a hőmérsékletek akkor visszatérnek a normális szintre, a szeptember komoly válságteszt lesz a kontinens számára.

Már készítik a válságforgatókönyveket.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!