Uniós bizottsági javaslat

2022.07.26. 11:32

Mindenki kibúvót keres a gázfogyasztás visszafogása alól

Egyetértés hiányában erősen felvizezett javaslat került az európai uniós energetikai miniszterek elé a gázfogyasztás csökkentéséről, pedig Moszkva erős üzenetet küldött a szállított mennyiség megfelezésével – írja a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint a tagállamoknak önkéntes alapon 15 százalékkal kellene csökkenteniük a gázfogyasztást augusztus és március között, a terv azonban éles ellenállásba ütközött. A tagállamok brüsszeli nagyköveteinek hétfői találkozója a Politico beszámolója szerint 

szinte kizárólag kivételekről, mentességekről és kiskapukról szólt, mindenki kifogásokat sorakoztatott fel, hogy miért ne vonatkozzon rá a csökkentés. 

Még olyan országok is beszálltak ebbe a játékba, amelyek eredetileg támogatták a bizottság elképzelését.

Egy brüsszeli illetékes szerint részben az a probléma, hogy a bizottság az eredeti tervében abból a forgatókönyvből indult ki, hogy megszakadnak az orosz gázszállítások, nem fog újraindulni az Északi Áramlat 1. vezeték a júliusi karbantartás után, így szükség lesz a gázfogyasztás sürgős racionalizálására. A gáz azonban érkezik a vezetéken, bár erősen csökkentett mennyiségben, szerdától pedig a Gazprom ezt tovább felezi a kapacitás 20 százalékára.

(...)

Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter közölte, nehéz megvitatni az EB által néhány nap alatt, szinte rögtönözve előkészített kötelező mechanizmusokat, amelyek felhasználáscsökkentésre kényszerítenék a tagállamokat. Moskwa elfogadhatatlannak nevezte, hogy a javasolt gázfogyasztási mechanizmusok kötelezők lehetnének a tagállamokra nézve. A reakció nem késett sokat: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kapásból a lengyel jogállamisággal kapcsolatban indított uniós eljárást kezdte el feszegetni.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / dpa Picture-Alliance via AFP / Uwe Anspach

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!