Ukrán válság

2022.03.24. 07:01

Rubelben kell fizetni ezután az orosz gázért, mondta Putyin (videó)

Oroszország azt tervezi, hogy a nem baráti országoknak ezután rubelben kell fizetniük a nekik szállított orosz gázért – közölte Vlagyimir Putyin elnök a Reuters jelentése szerint.

Az orosz tulajdon befagyasztása külföldön lerombolta a bizalmat, és Moszkva azt tervezi, hogy a nem baráti országoknak a jövőben rubelben kell fizetniük a nekik szállított orosz földgázért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök, egy nappal azelőtt, hogy Brüsszelben összeülnek az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy megvitassák, szükséges-e hozzátenni az Ukrajna megtámadásáért Moszkvára már kirótt szankciókhoz – írja a Világgazdaság.

 

Az Egyesült Államok még az orosz energiahordozókra is embargót vetett ki, amihez ez EU várhatóan nem csatlakozik, mindenesetre a büntetőintézkedések devizaforrásoktól fosztották meg az orosz államot és magánszemélyeket, megnehezítették a nemzetközi fizetéseket és mélyrepülésbe küldték a rubel árfolyamát. 

Putyin azt közölte a Reuters jelentése szerint, hogy 

Oroszország továbbra is rendben szállítja a földgázt, a változás egyedül a fizetések pénznemét érinti, 

és a Gazprom vállalatnak ennek megfelelően kell módosítania a szállítási szerződéseket. Az orosz kormány és a jegybank egy hetet kapott, hogy megtalálja a megoldásokat a fizetési változásokra.

A hírekből nem volt azonnal világos, ebben a folyamatban miként definiálják a nem baráti országokat, azaz vonatkozik-e mindez Magyarországra is, de jó eséllyel igen, hiszen a Moszkvára rótt uniós szankciókhoz hazánk is csatlakozott.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Vlagyimir Putyin Moszkvában 2022. március 22-én / MTI / AP / Kreml / Mihail Klimentyev

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!