javulás

2020.01.06. 09:29

Kisebb a kár a kártyacsalásoknál

Éves összevetésben több mint 17 százalékkal csökkent a második negyedévben a bankkártyás műveletekhez kapcsolódó visszaélésekből származó kár Magyarországon. Változatlanul az internetes tranzakcióknál a legtöbb a gond.

Forrás: Shutterstock

Úgy tűnik, lassan megfordul a hosszú ideje növekvő trend a bankkártyás műveletekhez kapcsolódó visszaélések értékénél: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2019 második negyedévében 319,6 millió forintnyi kár keletkezett a kibocsátói (szolgáltatói) oldalon, ami 17,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Eközben az elfogadói (kereskedői) oldalon 58,2 milliós kárt mutatott ki három hónapos időtávra az MNB, ami éves alapon nagyon jelentős, 41,6 százalékos csökkenés.

Az okozott kár viszont úgy lett kisebb, hogy a regisztrált visszaélések száma összességében kissé még mindig emelkedett: a kibocsátói oldalon 17,4 százalékos növekedés után meghaladta a 17 600-at, miközben az elfogadóknál 65 százalékkal 753-ra csökkent – írja a vg.hu.

Miközben tehát az okozott kár értéke csökkenni kezdett, változatlanul igaz maradt, hogy a határon átnyúló és az internetes tranzakciókhoz kapcsolódik a legtöbb rendkívüli esemény. Erre a statisztikai táblákhoz kapcsolt közleményében az MNB is utalt.

Mint rámutatott, továbbra is jellemző, hogy a visszaélések elsősorban a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, főként internetes vásárlási tranzakciókat érintik.

Darabszámban a visszaélések több mint 86, értékben pedig csaknem 88 százaléka köthető ehhez a forgalomhoz. A visszaélések másik két – értékben pedig a legjelentősebb – típusa ehhez képest már elenyésző súlyú.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!