MNB-vélemény

2018.10.24. 12:51

Rossz a szerkezete a magyarországi banki profitnak

Fontos lenne, hogy a bankok ne a gazdasági szereplők szűkebb körének eladott drága termékek, szolgáltatások segítségével érjenek el megfelelő profitot, hanem széles kört kiszolgálva, a lehető legolcsóbban és hatékonyan.

A magyar bankrendszer magas költségszinttel és részben ezért drága pénzügyi szolgáltatásokkal, hitelekkel működik – írta legfrissebb elemzésében Nagy Márton, a jegybank alelnöke és Banai Ádám igazgató.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett cikk szerzői azt írták, régiós összevetésben is magas a bankrendszer jövedelmezősége, profitja Magyarországon, ugyanakkor szerkezete nem egészséges, nemzetgazdasági szempontból nem megfelelő, mivel egyaránt nagyon magas a bevételi és a kiadási oldal a mérlegfőösszeghez viszonyítva.

A jegybanki alelnök és igazgató szerint a magas költségszint egyik fő oka, hogy a magyar bankrendszer GDP-arányos hitelállománya lényegesen alacsonyabb, mint például a cseh bankrendszeré.

A bankrendszer méretének – penetrációjának – felzárkózása a régiós átlaghoz a cseh és a magyar bankrendszer költségszintje közti különbségnek nagyjából a felét eltüntetné.

A másik feléhez a hazai bankok összeolvadása, tudatos költségcsökkentése, valamint hatékonyságának növelése szükséges, amely mérsékelheti az ügyfelek terheit, így csökkenhetnek a pénzügyi szolgáltatások, hitelek árai – írták.

Fontosnak nevezték, hogy a bankok ne a gazdasági szereplők szűkebb körének eladott drága termékek, szolgáltatások segítségével érjenek el megfelelő profitot, hanem széles kört kiszolgálva, a lehető legolcsóbban és hatékonyan.

A bankrendszer alacsonyabb bevétel, valamint alacsonyabb költségek és akár változatlan profit mellett is képes elérni ezeket a célokat, ehhez azonban még sokat kell tennie – írta Nagy Márton és Banai Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!