megegyeztek

2018.05.20. 07:52

Véget érhet a kereskedelmi háború Kína és az USA között

Nem emelik tovább a vámokat.

Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról, és nem emelnek további vámokat – jelentette be vasárnap Pekingben Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes.

„A két fél egyetértésre jutott. Nem bocsátkozunk kereskedelmi háborúba” – húzta alá Liu, aki a kínai tárgyalódelegáció vezetője volt Washingtonban, ahol Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel egyeztettek.

Nem sokkal korábban Washingon és Peking közös közleményben tudatta, hogy megállapodás született arról, hogy intézkedéseket fognak hozni annak érdekében, hogy csökkenjen az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya Kínával szemben. A közlemény arról nem szól, hogy ezzel felfüggesztik-e azoknak az amerikai vámoknak a bevezetését, mellyel 50 milliárd dollár értékű kínai árut sújtana az Egyesült Államok a jövő héttől kezdve.

Liu tudatta: Kína és az Egyesült Államok fokozza együttműködését a többi között az energia, az agrártermékek, az egészségügyi és pénzügyi szolgáltatások terén.

Kína és az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlege amerikai szempontból nézve 375 milliárd dollárt meghaladó hiányt mutatott 2017-ben; Washington 130 milliárd dollár értékben exportált Kínába, míg Kínából csaknem négyszer annyi, 506 milliárd dollár értékben érkezett import az Egyesült Államokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!