Bulvár-celeb

2023.04.07. 14:00

Már Borsodban kószál a svájci vándorfarkas, 3 évet kaphat, aki lelövi

Jeladó van rajta, legutóbb az Aggteleki Nemzeti Park területén látták.

Forrás: Gruppe Wolf Schweiz

A híres svájci vándorfarkas néhány napja belépett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának (ANPI) működési területére, és valószínűleg még most is ott tartózkodik.

 Mint a Boon.hu írja, bár pontosan követhető a mozgása a rajta lévő jeladó miatt, az állat pontos haladási irányával kapcsolatban, illetve, hogy elhagyta-e már az ANPI területét sem a nemzeti parktól, sem az Agrárminisztérium sajtóosztályától nem kaptak választ. 

A farkas viselkedésével és veszélyességével kapcsolatban az Agrárminisztérium az alábbi tájékoztatást adta:

Az M237 jelölésű farkas egy fiatal, 2021-ben született ivarérett hím példány, amit Svájc déli hegyei közt egy éve jelölt meg jeladóval a svájci farkasok védelmével is foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz nevű szervezet, így a vándorló nagyragadozó útvonalát nyomon tudják követni. A hazánk nagy részén áthaladó egyed a Sajó-folyón átkelve néhány napja lépett be az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére. Mozgásának elemzését a svájci szervezet végzi, a friss adatok feldolgozása folyamatban van. A fiatal példányoknál előfordul, hogy nagyobb területet bejárva, új élőhelyet keresnek maguknak. A farkas alapvetően kerüli az embert, fél tőle, kimondottan óvatos, így kicsi a valószínűsége, hogy összefussunk vele az erdőben. A vadon élő farkas emberre történő támadása egész Európában nem ismert. Ahogy más vadfajokkal való találkozás esetén is, ha mégis találkoznánk farkassal, alapvető a higgadtság megőrzése.

 

Innen indult el a farkas
Forrás: Gruppe Wolf Schweiz

Nem tanácsos az állat elől szaladni, hanem nyugodtan, hangosan beszélve, lassú hátrálással kell kitérni előle. Az állat kiabálástól, tapsolástól is nagy valószínűséggel elriad. Sose etessük, vagy csalogassuk magunkhoz! A szürke farkas Magyarországon őshonos nagyragadozó, fokozottan védett és kiemelt közösségi jelentőségű faj. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást – károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

 – írják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!