Meglepő

2022.09.16. 17:00

Fogadjunk, hogy nem tudta: ennyibe kerül II. Erzsébet legnagyobb kedvence

A királynő rajongott a kutyákért, élete során corgijai éppúgy hozzá tartoztak, mint színes ruhái és Launer márkájú táskái.

Forrás: AFP

II. Erzsébetnek  70 éves uralkodása alatt mintegy harminc corgija volt, első saját négylábúja még a nászútjára is elkísérte. Az elhunyt királynő névjegyévé vált fajta iránt az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a kereslet, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Magyarországon is - derül ki a Bors cikkéből. 

A királynő halála után ugrásszerűen megnőtt világszerte a kereslet kedvenc kutyafajtája, a corgi iránt. Angliában szinte az összes kennelben már előre lefoglalták a születendő kölyköket. Nálunk azért még nem vásárolták fel a kiskutyákat, ám érződik, hogy megnövekedett az érdeklődés a corgik iránt.

UNITED KINGDOM-QUEEN ELIZABETH
Forrás: AFP

Egymillió egy kölyök

– A weboldalunkat rengetegen felkeresik, de egyelőre kiskutyára konkrét ajánlat nem érkezett. De az szemmel látható, hogy corgi-lázban ég az ország – mondta el a Borsnak Sümegi Klára, a Morgerton Welsh Pembroke Corgi Kennel tulajdonosa.

Vélhetően itthon a felvásárlási láz azért sem kezdődött el, mert meglehetősen borsos ennek a fajtának az ára, egy jó vérvonalú kölyökért akár egymillió forintot is elkérnek.

Dooki volt az első

II. Erzsébet királynő rajongása hétévesen kezdődött a corgik iránt, ekkor kapta húgával közösen az első kutyáját édesapjától, VI. Györgytől. Az ebet Dookinak nevezte el. A felséges négylábú nagy szerepet kapott a két leányzó életében, a második világháborúban velük együtt menekítették a windsori kastély titkos rejtekhelyére. De az igazi mégsem ő volt Erzsébet életében, hanem a 18. születésnapjára kapott szintén corgi, Susanna. Vele olyannyira elválaszthatatlanok voltak, hogy még nászútjára is magával vitte, bármennyire ellenkezett férje, Fülöp herceg. 

Forrás: AFP

A szóbeszéd szerint Erzsébet a corgik személyiségébe szeretett bele. Azt mondják, különösen az tetszett neki, hogy ezek a kutyák szeleburdik és irányíthatatlanok, ami felüdülést jelent neki egy olyan világban, ahol mindenki csak az utasításait várta. Kedvenceit gyakran magával vitte politikai találkozóira is, mert tudta, igazi diplomaták, segítenek beindítani a beszélgetéseket. Egyébként Susanna utódai egészen 2018-ig szaladgáltak lábai körül.

Mosolyt csalt az arcára

Az utolsó leszármazott halála után három évig corgi-mentes volt a palota. Pedig Nagy-Britanniában volt egy mondás: Erzsébet királynő olyan corgi nélkül, mint a Tower hollók nélkül. Végül tavaly vett és kapott is egy kölyköt, amikor Fülöp herceg már nagyon betegeskedett, a cuki szőnyegcirkálók jelentették számára a vigaszt. A néhai férj egyébként utálta ezt a fajtát, cukkolta is nejét, hogy senki és semmi más, csak ők tudnak mosolyt csalni az arcára…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!