Megdöbbentő

2022.05.17. 06:35

Ezen vérzik el a legtöbb házasság

Nem a hűtlenség és nem is a romantika hiánya a legnagyobb gond a kapcsolatokban.

Vajon min múlik, hogy egy pár sokáig együtt marad, míg mások hamar szétmennek? Nos, erre nagy általánosságban nehéz válaszolni, az azonban tény, hogy egy párterapeuta tudhat egyet s mást a kérdésről. És milyen szerencse, ha meg is osztja a tapasztalatait!

Épp így tesz az amerikai Corrin Voeller, aki TikTok-csatornáján mesél követőinek a házasság különböző buktatóiról. Egyik – pillanatok alatt 1,5 millió megtekintést elérő – videójában például felfedi az igazságot, miért futnak zátonyra leggyakrabban a kapcsolatok. Azt hihetnénk, a vezető indokok közt olyat találunk, mint a romantikus pillanatok hiánya, a párok elhidegülése egymástól vagy épp a hűtlenség, azonban a kapcsolatokat szétfeszítő problémák alapja ennél jóval prózaibb – írja a Bors.

– Beszéljünk az aktív és passzív felelősségvállalásról! – kezdi videóját Corrin. Mint magyarázza: aktív felelősségvállalás az, amit mi magunk megteszünk a ház körül, az a házimunka, amit mi magunk elvégzünk, míg passzív felelősségvállalásról azon feladatok esetében beszélünk, amiket ránk lehet bízni, amit kérésre átveszünk, azaz amit készen állunk megtenni, de alapesetben, felkérés nélkül nem teszünk meg.

A párterapeuta szerint pedig épp itt van a gond: a férfiak többsége e kettőt nem tudja megkülönböztetni, és azt hiszi, a nők számára elég a passzív felelősségvállalás, azaz az „itt vagyok, ha megkér rá, segítek”.

– Ha házimunkára vagy gyereknevelésre kerül sor, aktív vagy passzív felelősségvállaló vagy? Erre panaszkodnak a nők a legtöbbet, hogy a férjeik arra várnak, hogy megmondják nekik, mit kell csinálni. Ők azonban olyan partnerre vágynak, aki aktívan részt vesz mindenben, és nem a feleségére vár, hogy megmondja, mi a teendő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!