Fontos

2022.01.26. 06:21

Friss kutatás: eddig fertőzhet egy covidos beteg

Egy friss kutatásból kiderült, hány nap után nem fertőz a covidos.

Nagy-Britanniában végeztek kutatásokat arról, hogy hány nap elzárás után fertőz legkevésbé egy koronavírusos. Az első tünetek megjelenésétől számítva öt nap karantén után 31 százalék a valószínűsége a fertőzés átadásának, hét nap elzárás után ennek az esélye szinte felére, 16 százalékra csökken – írja a Business Insider

A betegség megjelenése utáni 10. naptól alig, csupán 5 százalék a vírus átadásának a kockázata, ami az első pozitív teszt után két héttel 1 százalékra csökken.

A karanténidőszakon belül produkált negatív tesztek még inkább csökkentik a fertőzés átadásának lehetőségét, az ötödik vagy a hatodik napon elvégzett negatív gyorsteszt után a betegség továbbadásának csupán 7 százalék a valószínűsége. 

A Japánban és az Egyesült Államokban készített hasonló kutatások szerint az első panaszok megjelenése utáni tizedik naptól csökken annyira a vírus fertőzőképessége, hogy a karantén mások veszélyeztetése nélkül elhagyható – szemlézte a cikket a Bors.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!