némi engedménnyel

2021.10.29. 21:55

További kétheti pihenést javasoltak orvosai a brit uralkodónak

Az uralkodó ebben az időszakban könnyebb, íróasztali munkákat végezhet, és videokapcsolaton keresztül audienciákat is tarthat.

(FILES) In this file photo taken on October 12, 2021 Britain's Queen Elizabeth II smiles as she leaves after attending a Service of Thanksgiving to mark the Centenary of the Royal British Legion at Westminster Abbey in London. - Queen Elizabeth II spent a night in hospital after being advised to rest and cancelling a visit to Northern Ireland, Buckingham Palace said on Thursday, October 21, "Following medical advice to rest for a few days, The Queen attended hospital on Wednesday afternoon for some preliminary investigations, returning to Windsor Castle at lunchtime today (Thursday), and remains in good spirits," a statement said.

Forrás: POOL / AFP

Fotó: Frank Augstein

Legalább további kétheti pihenést javasoltak orvosai a brit uralkodónak – közölte pénteken a Buckingham-palota. A királyi család londoni rezidenciájának és hivatalának szóvivője szerint II. Erzsébet királynő a pihenési időszakban látogatásokat nem tesz, de könnyebb hivatali feladatokat ellát.

A 95 esztendős uralkodó az utóbbi napokban két jelentősebb programot is lemondott: a múlt héten a tervekkel ellentétben nem utazott el Észak-Írországba, és jövő hétfőn nem lesz jelen a skóciai Glasgowban esedékes ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán.

A múlt hét második felében az udvar bejelentette azt is, hogy II. Erzsébet királynő egy éjszakát kórházban töltött „bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából”, de már másnap visszatért állandó rezidenciájára, a London nyugati határában fekvő Windsorba.

A palota péntek esti közleménye szerint a királynőnek orvosai még legalább a következő két hétre további pihenést javasoltak, azzal az engedménnyel, hogy az uralkodó ebben az időszakban könnyebb, íróasztali munkákat végezhet, és videokapcsolaton keresztül audienciákat is tarthat.

A királynőt azonban az orvosok eltanácsolták minden olyan programtól, amely hivatalos látogatás formáját ölti.

Az udvar illetékese hangsúlyozta ugyanakkor: II. Erzsébet királynőnek továbbra is határozott szándéka, hogy személyesen vegyen részt a brit háborús áldozatok emléknapja, a hagyományos Remembrance Sunday londoni megemlékezésén. A ceremónia mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon – az idén november 14-én – esedékes.

Az idei Remembrance Sunday lesz az első ilyen rendezvény azóta, hogy a királynő férje, Fülöp edinburghi herceg elhunyt.

Fülöpöt, aki a brit királyi haditengerészet tengernagyi rangját viselte, és a II. világháborúban aktív haditengerészeti szolgálatot teljesített, április 9-én, századik születésnapja előtt néhány héttel érte a halál.

A brit uralkodó április 21-én töltötte be 95. életévét. A születésnap azonban Fülöp herceg néhány nappal korábbi halála miatt hivatalos rendezvények nélkül, gyásszal telt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!