veszélyes allergia

2021.02.01. 07:25

Borzalmas! Egy közkedvelt kozmetikum miatt majdnem meghalt egy 13 éves lány

Vigyázat! A kozmetikai termékekben is lehet tej, ami bajt okoz.

Forrás: Youtube

Majdnem tragédiát okozott egy karácsonyra kapott fürdőbomba: csak a súlyos allergiás reakciót kapó 13 éves lány szüleinek, valamint a gyorsan kiérkező mentőknek köszönhető, hogy a kamasz felépült – írja a Bors.

A fürdés is lehet veszélyes
Fotó: Shutterstock

Január 15-én az angliai Wolverhamptonban élő Emelia Brain úgy döntött, kipróbálja, milyen jó illatú lehet attól a fürdőgolyótól, amit karácsonyra kapott. Miközben szülei épp ledőltek pihenni, ő befeküdt a fürdőkádba – bő egy perc múlva pedig már az életéért küzdött.

Megölhette volna az allergiás reakció

„Másfél perc múlva segítségért kiáltott.

Tudtam, hogy baj van. Nem kapott levegőt” – idézte fel Emelia édesanyja, Rose a drámai pillanatokat. Lányánál ugyanis súlyos allergiás tünetek jelentkeztek a kozmetikai szer egyik összetevője, a tej miatt.

A kislány a torkát markolászta, alig kapott levegőt. Szülei azonnal hívták a mentőket, akik végül antihisztaminnal és adrenalinnal segítették, majd kórházba szállítása után egy nagy löket szteroiddal állították talpra – számolt be a drámai esetről a Mirror.

„Mi lett volna, ha a földszinten vagyunk, vagy becsukjuk az ajtót? Egyedül is lehetett volna a házban. Nem hiszem, hogy akkor lett volna esélye”

– magyarázta a kislány édesanyja, aki elárulta: mivel Emeliának kiskora óta súlyos allergiája van, mindennek átnézi az összetevőit. Alighanem a kozmetikumét is átfutotta, amin fel is volt tüntetve a tej, mint allergén – de az élelmiszerekkel ellentétben nem volt kiemelve, így nehezen volt kiszúrható, főleg egy 13 éves kislánynak.

Nem mindig lehet tudni, milyen összetevőkből készült egy kozmetikum
Fotó: Shutterstock

 

Puszi leplezte le a betegségét

Emelia súlyos tejtermék-, tojás- és mogyoróallergiájára, valamint asztmájára még kiskorában fény derült. Amikor egy alkalommal azt követően puszilta szájon anyukáját, hogy az joghurtot evett, az arca pillanatok alatt feldagadt. Ez volt az első súlyos reakciója. Azóta folyamatosan ébernek kell lennie, mit eszik, milyen kozmetikumot használ. Húgával, a nyolcéves Elisiával – aki szintén allergiás – egyébként egy YouTube-csatornát is vezetnek, amiben arról mesélnek, milyenek a hétköznapjaik ezzel a betegséggel.

A lányok szülei most azt szeretnék, ha Nagy-Britanniában – sőt, egész Európában – kötelezővé tennék, hogy a kozmetikumokon is ugyanolyan kiemelten legyenek rajta az allergén anyagok, mint az élelmiszereken.

Borítókép: A 13 éves Emelia nem tudta, hogy a fürdőbomba tejet tartalmaz / Forrás: YouTube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!