ünnepi szigor

2020.11.27. 22:00

Legfeljebb tízen ülhetnek egy asztalhoz, milyen lesz így a karácsony?

Európa mindent megtesz, hogy a karácsonyi időszakra sikerüljön úgy ellaposítani a járványgörbét, hogy az ünnep legalább hasonlíthasson a szokásosra. Olaszországban például tíz főben maximalizálnák a családi összejöveteleket.

Forrás: Shutterstock

A római kormány csütörtök este egyeztetést indított az egészségügyi hatóságok, majd a tartományok képviselőivel a karácsony előtti időszakban követendő óvintézkedésekről. A november első hetétől lezárt Lombardia és Piemont a szigorú korlátozások oldását szorgalmazza, a kereskedelem és vendéglátás az ünnepek előtti újranyitást, a sípályák üzemeltetői a téli turizmus beindítását. A kormánynak döntenie kell arról, engedélyezi-e karácsonykor az országon belüli mozgást. Sajtóértesülések szerint a tervek között szerepel a külföldről karácsonyra Olaszországba érkezők ellenőrzésének további szigorítása. Roberto Speranza egészségügyi miniszter korábbi kijelentései szerint korlátozni akarják az ünnepi asztalhoz ülő családtagok számát is, legfeljebb tíz fővel számolva.

Olaszországban február vége óta több mint 1,5 millióra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.

Az aktív fertőzöttek száma megközelítette a 796 ezret. A kórházban levő betegek száma, továbbra is 34 ezer felett van. A kórházak telítettsége Milánó környékén számít kritikusnak, ott a fegyveres erők tíz orvosa és egészségügyi személyzete állt szolgálatba.

Ez még belefér, de nagy karácsonyi partik nem lesznek idén
Fotó: Shutterstock

 

Ausztria: december 6-ig zárva van az ország, aztán országos tesztelés jön

November 17-től egész napos kijárási korlátozás van érvényben Ausztriában, ami egészen december 6-ig tart. Utcára csak az mehet, aki nem tudja otthonról végezni a munkáját és erről igazolása van. Az osztrák kormány úgy döntött, december 7-től országos tesztelésbe kezdenek. Elsőként a tanárokat, egészségügyi és szociális dolgozókat fogják letesztelni antigén gyorstesztekkel, majd az egész lakosságot, még karácsony előtt.

Németország: külön háztartásból, legfeljebb öt ember találkozhatna

Németországban a tartományi kormányfők álláspontját rögzítő dokumentum szerint december 20-ig meg kell hosszabbítani és tovább kell szigorítani az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat. Ki kell terjeszteni és országszerte kötelezővé kell tenni a maszkviselést.Fenn kell tartani azt a szabályt, hogy legfeljebb két háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt, de öt főre kell korlátozni az ilyen találkozásokkal kialakuló csoportok maximális létszámát – írja az MTI a tervezetről.

Be kell vezetni azt is, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak, biztosítani kell hetente húsz darab úgynevezett antigén gyorstesztet.

Angela Merkel csütörtökön erős kijelentést tett:

nemcsak a karácsony, hanem a szilveszter is másmilyen lesz, mint eddig, elmaradnak a tűzijátékok, utcai fesztiválok, tömegrendezvények – mondta a német kancellár. Fel kell függeszteni a síturizmust is. A szövetségi kormány igyekszik megállapodásra jutni az európai uniós társországokkal valamennyi síterep lezárásáról.

Még nem dőlt el, mikor és hogyan indul idén a síszezon
Fotó: Shuetterstock

 

Angliában a közös karácsonyért szigorítanak most

Angliában december 2-áig csak meghatározott indokkal hagyhatják el otthonukat az emberek, a nem egy háztartásban élők nem látogathatják egymást lakásban. Az összes vendéglátóhely és a legtöbb bolt bezárt. Ezt a korlátozást váltja fel egy, a korábbihoz képest megszigorított többfokozatú készenléti rendszer. A brit kormány így akarja olyan szintre szorítani a a járvány terjedését, hogy karácsonyra enyhíthessenek.

Szlovénia: Teljesen bezártak, milliós pénzbüntetések jönnek

A szigorú intézkedések ellenére sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában, ezért durvább bírságokat szabnak ki. A javaslat szerint 1500 eurótól (közel 540 ezer Ft-tól) 15 000 euróig (közel 5 és fél millió Ft-ig) terjedő pénzbírsággal büntetik, akik a gyülekezési tilalom megsértésére buzdítanak. Az országban szinte teljesen leállt az élet – szerepel a Metropol összeállításában. Minden összejövetel tilos, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van. Kötelező a maszk mindenütt. Zárva tartanak az óvodák, iskolák, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!