ínyenceknek való

2020.02.27. 10:31

Első magyarországi klubkoncertjét adja a skót kultzenekar

Lassan negyedszázada készíti bájos, szellemes, több zsánert keresztező, szórakoztató, izgalmas és önazonos lemezeit különösebb megingások nélkül, magas színvonalon a Stuart Murdoch gitáros-énekes vezette skót Belle and Sebastian, az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb indie-zenekara

A zenekar június 23-án első magyarországi koncertjét adja az A38 Hajón. Igazi kultzenekar, igazi ínyenceknek való koncert. És egyébként az egyetlen klubkoncert, amelynek kedvéért a Belle and Sebastian kitérőt tesz nyári fesztiválturnéján.

Az együttes, mely nevét egy francia regény televíziós adaptációjától kölcsönözte, genezise igazi geek-sztori:

a Belle and Sebastian 1994-ben alakult Glasgow-ban tulajdonképpen az alapítók, Murdoch és Stuart David egyetemi projektjeként,

melynek gyümölcse az akkor kilenctagú zenekar első lemeze, a Tigermilk lett, amit stílszerűen az egyetem saját kiadója jelentetett meg.

A siker nyomán Murdochék egy rendes kiadóhoz, a Jeepster Recordshoz szerződtek, ott jelent meg az együttes négy következő lemeze 1998 és 2002 között (If You’re Feeling Sinister / The Boy with the Arab Strap / Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant / Storytelling). Ezekkel a gitárpopot, kamarapopot, klasszikus dalszerző-énekes hagyományt és folk-rockot keresztező zenekar a színtér egyik legfontosabb együttesévé emelkedett – akkor még a később (2002-ben) sikeres szólópályára lépő énekesnővel, Isobel Campbellel a soraiban.

Az egyre sikeresebb Belle and Sebastian 2002-ben a legendás angol indie-kiadóhoz, a Rough Trade-hez szerződött,

és már ott jelent meg egy évvel később a Dear Catastrophy Waitress című albuma, melynek zenei rendezője a sztárproducer, Trevor Horn volt, az album pedig nem meglepő módon az együttes addigi legpoposabb, legpolírozottabb hangzású lemeze lett, ám mindez jottányit sem rontott zenéjük minőségén. Két évvel később jött a folytatás, a Kaliforniában felvett, nyárias hangulatú The Life Pursuit, ami a hetvenes évekbe kalauzol vissza bennünket funkos, soulos, glames, szoft-rockos hatásaival és kompakt dalaival.

A 2010-es éveket a nyerő csapaton ne változtass-elv jegyében indította az együttes, hiszen ugyanott, Los Angelesben, ugyanazzal a producerrel, Tony Hofferrel vették fel a Belle and Sebastian Write About Love című nagylemezt. Ezt egy évvel előzte meg Stuart Murdoch God Help the Girl című, vendégénekesekkel készített kvázi-filmzenés projektje, melyből aztán le is vehetjük a kvázi előtagot, hiszen 2014-ben elkészült maga az ugyancsak a frontember által rendezett, hozzá tartozó film is.

A 2015-ben – a zenekar történetében legnagyobb szünet után – már egy újabb kiadónál, a Matadornál megjelent Girls in Peacetime Want to Dance újabb ízeket hívott be a Belle and Sebastian eddig is sokszínű világába, az elektropop stílusjegyeit, majd jött 2017-18-ban egy háromrészes EP-sorozat, a How to Solve Our Human Problems, amit tavaly követett a Belle and Sebastian legutóbbi sorlemeze, az együttes klasszikus hangzása felé kanyarodó Days Of The Bagnold Summer.

Az eseményért katt ide!

A zenekar tagjai

Stuart Murdoch – ének, gitár, billentyűk

Stevie Jackson – gitár, billentyűk, ének

Sarah Martin – ének, hegedű, gitár, fuvola, billentyűk

Chris Geddes – billentyűk, dobok

Richard Colburn – dobok

Bobby Kildea – gitár, basszusgitár

Dave McGowan – basszusgitár, billentyűk, gitár

Lemezek

Tigermilk, 1996

If You’re Feeling Sinister, 1996

The Boy With the Arab Strap, 1998

Push Barman to Open Old Wounds, 2000

Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant, 2000

Storytelling, 2002

Deat Catastrophe Waitress, 2003

The Life Pursuit, 2006

Late Night Tales: Belle and Sebastian, 2006

Write About Love, 2010

Laten Night Tales: Belle and Sebastian, Vol.2, 2012

The Third Eye Centre, 2013

Girls in Peacetime Want to Dance, 2015

How to Solve Our Human Problems, 2018

Days of the Bagnold Summer, 2019

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!