új vizeken

2019.08.22. 23:06

Munkásokról szóló filmmel debütáltak Hollywoodban Obamáék

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált szerdán Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében.

US President Barack Obama and First Lady Michelle Obama kiss as they prepare to greet President-elect Donald Trump and his wife Melania to the White House in Washington, DC January 20, 2017. (Photo by JIM WATSON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jim Watson

A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Az American Factory az első dokumentumfilm, amelynek elkészítésében Barack és Michelle Obama a Higher Ground produkciós cégével részt vett. Obamáék produkciós vállalata több évre szóló együttműködési szerződést kötött tavaly a Netflix streamingóriással.

A dokumentumfilm az ohiói Moraine több ezer autógyári munkásának sorsát követi, akiket a 2008-as recesszió miatt elbocsátottak, de sokuk hat évvel később a bezárt gyárat átvevő kínai Fuyao Glass America kínai vállalatnál kapott ismét munkát.

Michelle Obama elmondta, hogy különösen a produkció nyitójelenetei fogták meg, mivel a gyári felvételek felidézték benne saját múltját és apja életét.

Az amerikai kritikusok dicsérték a produkciót, a véleményeket összegző Rotten Tomatoes honlap szerint 97 százalékban pozitív a fogadtatása.

A Netflixes szerződés keretében a Higher Ground produkciókat gyárt és vásárol, amelyeket a streamingvállalat forgalmaz. A megállapodás értékét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Obamáék produkciós cége a következőkben egy Pulitzer-díjas könyv adaptációján dolgozik, amely a rabszolgák felszabadításáért küzdő Frederic Douglassről szól, továbbá egy divat világában játszódó kosztümös drámát és az egészséges étkezésről szóló, óvodásoknak szánt sorozatot is készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!