jótékonysági rendezvény

2018.11.17. 10:00

Tiszteletét teszi hazánkban a körbepörgőrúgás atyja

A Baptista Szeretetszolgálat meghívására érkezik Budapestre Chuck Norris.

US Actor Chuck Norris and his wife, Gena O'Kelley, speak during a "Huck and Chuck" rally for Republican Presidential hopeful and former Arkansas Governor Mike Huckabee at the Val Air Ballroom in Des Moines, Iowa, 01 January 2008. AFP PHOTO/SAUL LOEB (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Fotó: AFP

Az egykori legendás akcióhős, a híres színész, Chuck Norris feleségével együtt érkezik a fővárosba, hogy részt vegyen a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi jótékonysági rendezvényén, a Cipősdoboz gálán november 24-én a Papp László Sportarénában. Ezzel útjára indítja az országos akciót, mely során a Szeretetszolgálat cipősdoboz méretű ajándékokat gyűjt a rászoruló gyermekeknek.

A Cipősdoboz Akció múltja és jelene:

Az 1996-ban alakult Baptista Szeretetszolgálat 2004 óta működő karácsonyi Cipősdoboz akciójának célja a rászoruló, árva, nagycsaládos, vagy beteg gyerekek karácsonyi megajándékozása. Az adománygyűjtés 2004-es elindulásakor csupán egy gyűjtőponton várták az ajándékokat, amelyekből az első évben 5000 darabot sikerült összegyűjteni. 2017-ben már mintegy 1000 önkéntes segítette a szervezet 3000 dolgozóját, akik 200 helyszínen várták a gyerekeknek szánt, kor és nem szerint felcímkézett cipős dobozokat. A Szeretetszolgálat idén 15. alkalommal szervezi meg országos karácsonyi adománygyűjtő akcióját az adventi időszakban, amelynek keretében idén országszerte már 294 gyűjtőponton várják a gyerekeknek szánt, ajándékokkal megtöltött dobozokat. Aki nem tud ajándékot készíteni, az a 1355-ös telefonszámon hívásonként 300 forinttal vagy a szervezethez önkéntesként csatlakozva is segítheti az akciót.

Chuck Norris élete

Apja, Ruud Draak, és anyja félig ír, félig cseroki származású volt, aki nevét később Norrisra változtatta. Norris nagyon büszke amerikai őslakos örökségére, gyakran hivatkozik őseire sikeres sorozatában, a Walker, a texasi kopóban. Gyerekkorát nyomasztónak írja le. Nem volt sportos, hanem félénk, tanulmányi átlaga pedig csak közepes. A többi gyerek gyakran gúnyolódott rajta származása miatt – Chuck arra vágyott, hogy jól elverje őket. Család: első házassága 30 évig tartott, melyből 2 gyereke született. Második feleségétől ikrei születtek, Gena O'Kelley modellt 1998-ban vette el. Politikai irányultsága: konzervatív, gyakran a republikánus párt nézeteit osztja. 1988 óta több ezer dollárral támogatta a pártot.

Harcművészet

1958-ban csatlakozott a Légierőhöz, mint katonai rendész Dél-Koreában szolgált, de sosem harcolt.1962 augusztusában leszerelt, majd megnyitotta karateiskola-hálózatát. Fekete övet szerzett 4 harcművészeti ágban is: (tangszudóban, taekwondóban és Shito-Ryu karatéban,

valamint brazil Jiu-Jitsuban.) Tíz éves harcművészeti pályafutása során összesen ötször szenvedett vereséget, utoljára 1968 elején. (65-5) 1968 végén – profi középsúlyú karatebajnoki címet nyert (full-contact), mely a következő 6 évben is az övé volt. 1969-ben elnyerte a Karate Hármas Koronáját a legtöbb versenygyőzelmével az adott évben, valamint a Fekete Öv (Black Belt) magazin díját, az Év Karatésa címet.

Saját harcművészeti stílus: Chun Kuk Dót (Egyetemes út).

Filmművészet

1969-ben került sor filmes debütálására Dean Martin filmjében, a Bontóbrigádban. 1972-ben A Sárkány útja című filmben mint Bruce Lee ellenfele szerepelt. 1974-ben elkezdte az MGM Stúdió színésziskoláját. Első főszerepe az 1977-es Országúti bunyós volt. 1992-ben önmagát alakította a testvérrendezésű A bajnok és a kölyök című filmjében. Az 1980-as évek végére csillaga leáldozni látszott, így 1993-ban elkezdte a Walker, a texasi kopó forgatását, mely nyolc évig futott a CBS csatornán. Összesen 31 filmes szerepben ismerhettük meg és további 6 sorozatban szerepelt.

Kultusz

Az internetezők körében 2005 körül kezdett elterjedni az a mém, hogy Chuck Norrist emberfeletti képességekkel felruházó humoros, abszurd megállapításokat találnak ki. Ez a fajta viccelődés Magyarországon is annyira népszerűvé vált, hogy az M0-s híd névválasztására kiírt szavazáson egy ideig a Chuck Norris név vezetett, amire Stephen Colbert is felfigyelt.

A Baptista egyházról

A mai baptizmus első úttörői azok az üldöztetésük miatt Angliából Hollandiába menekült hitvallók voltak, akik a bemerítés bibliai igazságát felismerve hitük vallomására 1609-ben Amszterdamban bemerítkeztek. A baptista közösségek a kereszténység protestáns felekezeteinek sorába tartoznak. A baptisták az újszövetségi Szentírásból megismerhető önálló gyülekezetekben élnek. Gyülekezeti taggá csak megtért, önkéntesen csatlakozó, hitéről vallást tévő és bemerítkezett személy lehet. A gyülekezetek háztartása az önkéntes adakozásra épül. Istentiszteleteik bensőségesek, melyeken előtérben áll az igehirdetés. A baptisták egész történelmük során küzdöttek a lelkiismereti és a vallásszabadság megvalósulásáért, a „szabad államban szabad egyház” eszméjének hirdetői.

A Baptista Szeretetszolgálatról

A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány 1996 áprilisában került bejegyzésre a Fejér Megyei Bíróságon. Alapítója a Magyarországi Baptista Egyház, „megálmodója” és máig is az elnöke Szenczy Sándor baptista lelkész. Az alapítvány célja – az alapító okirat tanúsága szerint –

kezdetektől fogva az volt, hogy Jézus Krisztus szeretetparancsa alapján segítsen a rászorulókon itthon és külföldön.

A Baptista Szeretetszolgálat feladata, funkciói:

● Szociális közfeladatok ellátása (idős-, hajléktalan-, pszichiátriai-, fogyatékkal élők –

gondozás és gyermekek, gyermekes családok ellátása)

● Erős missziós tevékenység a határokon túl

● Közintézmények működtetése (óvoda, általános iskola, középiskola, felnőttképzés)

● Szociális gondoskodás hagyományainak ápolása

● Keresztény értékek ápolása

● Ellátott szakterületek folyamatos fejlesztése

● A feladatellátások anyagi fedezetének biztosítása (adományozás, pályázatok, állami

finanszírozás)

● Azonnali jelenlét egyéb össztársadalmi problémák esetén (árvíz, katasztrófák,

menekültek, határon túli magyarok)

● Kiemelten eredményes tehetséggondozó projektek (robotika- és sakk)

Borítókép: Chuck Norris és felesége, Gena O'Kelley

AFP / Saul Loeb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!