eredeti vagy sem?

2018.02.22. 10:29

Plágium miatt beperelték az Oscar-esélyes film készítőit

A víz érintése című, 13 Oscar-díjra jelölt alkotás készítőit egy Pulitzer-díjas író fia azzal vádolja, hogy az alapötletet apjától lopták.

Plágium vádjával keresetet nyújtott be szerdán egy Los Angeles-i bíróságon Guillermo del Toro A víz érintése című filmjének készítői ellen a néhai Paul Zindel Pulitzer-díjas író fia, aki azt állítja, hogy a film alapötletét apja egy 1969-ben bemutatott színdarabjából vették.

A kereset szerint a film rendezője és társ-forgatókönyírója, Guillermo del Toro, producere, Daniel Kraus és a film gyártója, a Fox Searchlight

„szemérmetlenül lemásolták a történetet, annak részleteit, karaktereit és témáit” Paul Zindel ötven éve bemutatott Let Me Hear You Whisper című színdarabjából.

A keresetet egy nappal az után nyújtották be, hogy az amerikai filmakadémia elküldte az Oscar-díj-szavazólapokat tagjainak.

David Zindel több mint 60 egyezést sorolt fel tételesen a színdarab és A víz érintése című film között, köztük a mű alaptörténetét, amelyben a hidegháború idején egy kutatólabor takarítónője érzelmi kapcsolatba kerül egy fogva tartott tengeri lénnyel és megpróbálja megmenteni. Zindel darabjában a lény egy delfin, del Torro filmjében egy kétéltű ember.

A film gyártója, a Fox Searchlight közleményében tagadta a vádakat, alaptalannak minősítve azokat.

A stúdió annak a véleményének adott hangot, hogy a keresetet a filmakadémia szavazásához időzítették, hogy „gyors egyezségre kényszerítsék a stúdiót. Helyette azonban határozottan meg fogjuk védeni magunkat és ezt az eredeti, újszerű filmet”

- írták.

A kereset idézi Daniel Kraus és Del Torro interjúit, amelyben elmondták, hogy Kraus állt elő a történettel a gondnokról, aki egy titokzatos kormányzati létesítményből elrabol egy kétéltűt. David Zindel szerint Kraus ismerte Zindelt és színdarabját, amelyet először 1969-ben, majd 1990-ben mutattak be televízióban.

A víz érintése forgatókönyvén del Toro mellett Vanessa Taylor dolgozott. Kraus honlapja szerint a film az általa és Del Toro által kitalált eredeti alapötlet nyomán született.

Rajongók jöttek rá a hasonlóságra

(Vigyázat, a történet részletei következnek!) A víz érintésében is egy takarítónő a főszereplő (Sally Hawkins), aki a hatvanas években egy baltimore-i laboratóriumban dolgozik, ahol beleszeret egy tengeri lénybe és megkísérli megmenteni. A film kreatív stábja eredeti ötletként tálalta a produkciót, és nem tett említést inspirációként Zindel darabjára.

A hasonlóságokat Zindel rajongói vetették fel a közösségi médiában, az író fia is ennek nyomán tett lépéseket és állt a nyilvánosság elé.

Mindkét történetben egy laboratóriumban éjszakai műszakban dolgozó takarítónő a főszereplő, aki beleszeret egy vízi lénybe, egy titokzatos tudományos kísérlet alanyába. Mindkét nő élelmet visz a lénynek, így teremt vele kapcsolatot, és mindketten felmosóronggyal táncolnak a víztartálya előtt egy szerelmes dallamra. Mindketten megtanulnak kommunikálni a lénnyel, és mindkét laboratórium érintett titkos katonai műveletekben. Mindkét főhős rájön, hogy végezni akarnak a lénnyel, és mindkét laborban szóba kerül az „élve boncolás” is. A takarítónők mindkét produkcióban meg akarják menteni a lényt, és szennyestartóban akarják kicsempészni a laborból.

Hasonlóságot mutat, hogy mindkét takarítónőnek van segítőtársa, a darabban Danielle, Del Toro filmjében pedig Octavia Spencer alakításában Zelda.

Paul Zindel 2003-ban hunyt el, Pulizter-díját 1971-ben kapta A gammasugarak hatása a százszorszépekre című színművéért.

Bonnie Zindel, az író özvegye szerint a Let Me Hear You Whisper férje korai műveinek egyike, amely különösen kedves volt a szívének. Zindel kémiatanárként dolgozott mielőtt írni kezdett, ezért helyezte darabját laboratóriumi környezetbe.

A témáról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja el.

Borítókép: A film készítői (b-j), Vanessa Tylor forgatókönyvíró, Richard Jenkins és Sally Hawkins színészek, J. Miles Dale producer, Guillermo del Toro rendező, illetve Octavia Spencer és Michael Stuhlbarg színészek. AFP PHOTO / JEAN-BAPTISTE LACROIX

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!