velencei filmfesztivál

2018.02.12. 14:52

Guillermo del Toro lesz a zsűri elnöke

Guillermo del Toro lesz a 75. velencei filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke – ismertette a The Hollywood Reporter hétfőn.

"The Shape of Water" director Guillermo del Toro arrives for the Annual Academy Awards Nominee Luncheon at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California, on February 5, 2018. / AFP PHOTO / Robyn BECK

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Robyn Beck

A víz érintése és A faun labirintusa című filmek rendezője a fesztivált szervező Velencei Biennale igazgatói testületének döntése nyomán kapta a felkérést. Paolo Baratta, a testület elnöke hétfőn elmondta, hogy Alberto Barberának, a velencei filmfesztivál igazgatójának javaslatára választották del Torót.

Barbera szerint del Toro olyan érzelmekkel teli filmeket készít, amelyek hatással vannak a közönségre, elgondolkodtatják, válaszadásra késztetik az embereket.

„Élénk képzelőereje, szokatlan érzékenysége és a képek erejébe vetett hite fantasztikus univerzumot hozott életre, amelyben a szeretet és a félelem együtt létezhet, és a sokféleség alapvető érték”

- méltatta a rendezőt a fesztiváligazgató.

A mexikói filmrendező, akinek A víz érintése című filmjét 13 Oscar-díjra jelölte idén az amerikai filmakadémia, a felkérést elfogadva nagy megtiszteltetésnek, egyúttal felelősségteljes megbízatásnak nevezte a fesztivál zsűrielnöki posztját.

„Velence a filmművészet egy ablaka a világra, a fesztivál alkalmat nyújt arra, hogy ünnepeljük a film erejét és kulturális jelentőségét” – fogalmazott del Toro.

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg. A nemzetközi zsűri dönt majd az Arany Oroszlán-díjnak, a mustra fődíjának, és más díjainak odaítéléséről.

Del Toro tavaly mutatta be a velencei versenyprogramban A víz érintését, amellyel el is nyerte az Arany Oroszlán-díjat. A zsűrit akkor Annette Bening színésznő vezette.

A rendező először a Mimic – A júdás faj című filmjével szerepelt a velencei fesztiválon 1997-ben, 2006-ban pedig ő vezette a Velencében debütáló filmek versenyének zsűrijét, amely a Luigi de Laurentiis-díjat ítéli oda.

Borítókép: AFP PHOTO / Robyn Beck

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!