átfogó stratégia

2017.12.17. 17:48

Különleges bizottságot hoztak létre Hollywoodban

A szórakoztatóipar legjelentősebb szereplői és intézményei különleges bizottságot hoztak létre Hollywoodban, amelynek célja a szexuális visszaélések elleni küzdelem és nemek közötti egyenlőség támogatása.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Laurent Emmanuel

A szexuális zaklatás elleni küzdelemre és a munkahelyi egyenlőség előmozdítása érdekében felállított bizottság élére pénteken Anita Hill jogászprofesszort választották meg. A szórakoztatóipar befolyásos résztvevőit a Star Wars producere, a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy hívta össze a Weinstein-botrány nyomán tömegesen előkerülő szexuális zaklatási ügyek miatt.

„A bizottság nem egyetlen megoldást keres, hanem olyan átfogó stratégiát akar felépíteni, amely az egyenlőség és a hatalom problémáinak bonyolult és egymással összefüggő okait kezeli” – közölte Kennedy.

A tanácskozáson szinte minden hollywoodi nagy stúdió vezetői, a televíziós csatornák és lemezcégek irányítói is képviseltették magukat. A résztvevők egyetértettek a bizottság létrehozásában és jelezték szándékukat, hogy anyagilag is támogatják munkáját. A megjelentek között volt Bob Iger Disney-vezér, Karen Stuart, a Paramount főnöke, Lucian Grainge, a Universal Music Group vezetője, és a CBS éléről Leslie Moonves is.

A bizottság létrehozását a filmes és zenei akadémiák, továbbá a jelentős ügynökségek és szakszervezetek is támogatásukról biztosították.

A testület élére megválasztott Anita Hill volt az, aki 1991-ben felhívta az amerikai társadalom figyelmét a szexuális zaklatások ügyére, amikor tanúként hallgatták meg a legfelsőbb bíróságon Clarence Thomas ügyében. Hill azzal vádolta a főbírói kinevezése előtti meghallgatáson Thomast, egykori főnökét, hogy szexuálisan zaklatta. Thomast azonban a tanúvallomás ellenére megerősítették pozíciójában.

„Itt az ideje, hogy véget vessünk a hallgatás kultúrájának. Én már 26 éve dolgozom ezen. Most elérkezett a pillanat, hogy valódi változást érhessünk el” – fogalmazott a jogásznő.

A bizottság bejelentette, hogy az új év elején ismét összeül, hogy részletesen meghatározza küldetését, céljait és prioritásait.

Harvey Weinstein, a befolyásos producer szexuális zaklatási botránya októberben pattant ki. Több tucatnyi színésznő vádolta meg a Miramax, majd a The Weinstein Co. vezetőjét szexuális visszaélés, zaklatás és szexuális erőszak miatt. A Weinstein ügyeiről elsők között beszámoló Mira Sorvino és Ashley Judd azt is elmondta, hogy Weinstein annak idején feketelistára tette őket, és számos munkától elestek. A napokban Peter Jackson, a Gyűrűk Ura-trilógia rendezője igazolta őket, amikor elmondta, a szereplőválogatáskor, 1998-ban a Miramax kifejezetten a lelkére kötötte, hogy se Sorvinót, se Juddot ne alkalmazza. Jackson hozzátette, csak most vált világossá számára, hogy félrevezették a színésznőkkel kapcsolatban.

Weinstein pénteken közleményben tagadta, hogy feketelistázta volna a két színésznőt.

A januári Golden Globe-díjátadó gálán számos színésznő akar fekete ruhát viselni a szexuális zaklatási ügyek és a nők diszkriminációja elleni néma tiltakozásul.

Borítókép Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke hívta össze a résztvevőket.

AFP PHOTO / Laurent Emmanuel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!