szárnyaló rendező

2017.11.30. 07:00

Nyolcvanéves a Szárnyas fejvadász atyja (videó)

Ridley Scott számtalan kitüntetés birtokosa: Golden Globe-, BAFTA- és Emmy-díjai mellett 2003-ban II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá ütötte az angol filmiparért tett szolgálataiért, így kijár neki a Sir megszólítás, két éve az amerikai filmakadémia tagja lett, s csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, tavaly pedig életművéért az American Cinematheque Awardot vehette át.

Director Ridley Scott shows his hands at his Hand and Footprint ceremony at TLC Chinese Theatre in Hollywood, California, on May 17, 2017. / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN

Sir Ridley Scott brit rendező, a kortárs filmművészet egyik legsikeresebb és legtermékenyebb alkotója november 30-án tölti be a nyolcvanat. Életpályája csak úgy, mint szinte az összes filmje lenyűgöző és magával ragadó.

Apja a brit haditengerészet kötelékében szolgált, így a család folyamatosan költözködött, csak a II. világháborút követően tért vissza Angliába. Ridley díszlettervezőnek tanult, majd a BBC-nél bekerült egy rendezői képzési programba.

1968-ban saját produkciós irodát alapított, amelyben egyik üzlettársa nála hét évvel fiatalabb öccse, a szintén rendezői pályát választó Tony Scott volt. Sikeres tévésorozatok és reklámfilmek után 1977-ben Párbajhősök című filmjével nyergelt át a nagyképernyőre, amellyel elnyerte a cannes-i filmfesztivál elsőfilmes rendezőjének járó díját.

Következő filmterve a Trisztán és Izolda lett volna, de a George Lucas rendezte Csillagok háborúja sikere láttán sutba dobta az érzelmes középkori történetet, és vérbeli űrhorrort rendezett.

A nyolcadik utas a halál (Alien) az 1979-es év egyik legnagyobb sikere lett, a mai napig kultuszfilmnek számít, s a rendezőnek is meghozta a világhírt.

Az angol cím egy rendkívül agresszív és szinte elpusztíthatatlan idegen életformára utal, amely egy futurisztikus, sivár űrhajó belsejében végez sorra a legénység tagjaival. A rendkívüli siker valóságos univerzumot eredményezett, a filmnek több folytatása készült, regények, képregények, videojátékok sorozata követte. Az Alien után egy másik legendás sci-fi, a Szárnyas fejvadász következett 1982-ben.

Mivel a filmgyár utasítására a befejezést át kellett írnia, a film nem keltett különösebb feltűnést, a pénztáraknál inkább bukásnak számított. A később videón forgalomba hozott rendezői változat azonban (Scottot emlegetik e fogalom feltalálójaként) a rajongók kedvence lett, és ma már mesterműként tartják számon.

A különleges vizuális világot teremtő Scott folytatta a reklámfilmek forgatását is, az orwelli hangulatot idéző 1984-es Apple-reklám a mai napig a műfaj klasszikusának számít.

1991-ben újabb nagy dobása jött, a Susan Sarandon és Geena Davis főszereplésével készült Thelma és Louise című road movie, amely első Oscar-jelölését is meghozta.

A folytatás azonban elmaradt, az 1492 – A paradicsom meghódítása nem talált kedvező fogadtatásra, így Scott a következő időszakban jobbára produceri munkájára összpontosított, testvérével jegyezte egyebek között a Gyilkos számok és A férjem védelmében című tévésorozatokat.

A „hallgatás” évei után az ezredfordulón ült újra a rendezői székbe, a kardos-sarus filmek világát idéző Gladiátor az ő számára „csak” egy újabb Oscar-jelölést hozott, öt kategóriában – köztük a legjobb filmben – viszont aranyszobrocskát kapott a 12 jelölésből.

Ezután leforgatta A bárányok hallgatnak című thriller folytatását, az első résznek nyomába sem érő Hannibált.

A hírnevén esett csorbát a Sólyom végveszélyben című szomáliai háborús drámával köszörülte ki, e filmért harmadik rendezői Oscar-jelölését zsebelhette be.

A 2005-ös, a keresztes háborúk korában játszódó Mennyei királyság közönség elé került változatával olyannyira elégedetlen volt, hogy a következő évben saját, rendezői verzióját is megjelentette.

Újra Russel Crowe-val dolgozott A mérsékelt sikerű Bor, mámor Provence-ban, a fajsúlyos, megtörtént eseményeken alapuló Amerikai gengszter című krimiben és a Robin Hood 2010-es feldolgozásában.

Scott 2012-ben készítette el az Alien előzményfilmjét Prometheus címmel, majd idén előrukkolt az újabb résszel Alien: Covenant címmel. A rendkívül látványos alkotások vegyes fogadtatásban részesültek, de kereskedelmileg mindenféleképp sikernek mondhatók.

Közben 2013-ban Cormack McCarthy regényéből rendezett thrillert A jogász címmel, a következő évben a bibliai témájú Exodus: Istenek és királyok került ki keze alól (a Mózes történetét feldolgozó filmet több iszlám országban is betiltották, illetve csak újravágás után vetíthették ismét a mozikban).

2015-ben Andy Weir A marsi című nagy sikerű regénye nyomán készült a hét Oscar-díjra jelölt Mentőexpedíció egy, a Marson rekedt űrhajós megmentéséről.

A Golden Globe-díjas filmet szinte teljes egészében Magyarországon forgatták: a Bálna a NASA központ belsejét helyettesítette, a Müpa a kínai űrközpontként szerepelt, míg az eredetileg a kaliforniai Pasadenában található Sugárhajtási Laboratórium a Hungexpo épületében rendezkedett be. (Az itteni forgatás alkalmával a Filmalap a rendező közreműködésével mesterkurzust is szervezett filmes szakemberek számára.)

2017-ben mutatták be a szintén nálunk forgatott, a sci-fi klasszikussá vált Szárnyas fejvadász folytatását, amelynek munkálataiban a rendező ezúttal producerként vett részt.

A jövő év elején kerül a mozikba Scott A világ összes pénze című krimije, amely a híres brit olajmilliárdos Jean Paul Getty unokájának 1973-as elrablását viszi filmvászonra: a forgatás azért is húzódott el, mert a szinte teljesen kész alkotásból kivágták a szexuális zaklatási botrányba keveredett Kevin Spacey valamennyi jelenetét, ezeket Christopher Plummerrel vették fel újra.

Ridley Scott számtalan kitüntetés birtokosa: Golden Globe-, BAFTA- és Emmy-díjai mellett 2003-ban II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá ütötte az angol filmiparért tett szolgálataiért, így kijár neki a Sir megszólítás, két éve az amerikai filmakadémia tagja lett, s csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, tavaly pedig életművéért az American Cinematheque Awardot vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!