Szószóló

2017.09.19. 13:30

Murray: A nők és a férfiak ugyanazt az utat járják

A nemek egyenlőségének fontosságát hangsúlyozta a teniszben a férfi világranglistán jelenleg harmadik Andy Murray, aki szerint a sikerhez vezető út ugyanolyan nehéz a nők és a férfiak számára.

Britain's Andy Murray attends a press conference at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 12, 2017, after losing his men's quarter-final match against US player Sam Querrey. Querrey won 3-6, 6-4, 6-7, 6-1, 6-1. / AFP PHOTO / POOL / AELTC AND AELTC/Joe Toth / Joe TOTH

Forrás: AFP PHOTO/POOL/AELTC AND AELTC

Fotó: Joe Toth

A volt világelső skót játékos, aki a női egyenjogúság egyik legnagyobb szószólója a sportágon belül, 2014-től két éven át női edző, Amelie Mauresmo irányításával készült fel a versenyekre. Az ugyancsak volt világelső francia ex-játékossal ebben az időszakban hét tornát nyert, kétszer pedig bejutott a döntőbe az Australian Openen. Murray úgy érzi, a közös munka miatt jobban megérti a női teniszezők problémáit.

„Az emberek sokszor alábecsülik annak a munkának a mennyiségét, amely ahhoz kell, hogy valaki éljátékossá váljon – idézte a játékost a BBC Magazine. – És ez a munka azonos, akár férfi vagy, akár nő.”

A háromszoros Grand Slam-győztes hozzátette: a konditeremben és a pályán töltött órák mellett ott az utazás, a meccsek és az ellenfelek elemzése, a csapattal való konzultáció, és természetesen a sok-sok lemondás.

„Bárki, aki csak egy kicsi időt is eltölt a legjobb női játékosokkal, láthatja, hogy ugyanúgy lemondanak dolgokról, és ugyanolyan eltökéltek a siker érdekében, mint a körversenyen szereplő férfi teniszezők” – fogalmazott Murray.

A skót játékos azt mondta: azért dolgozott Mauresmóval, mert akkor ő volt a legjobb edző a számára, és nem azért, mert nő. A közös munka során azonban úgy látta, a tenisz berkein belül a trénerét nem kezelik ugyanúgy, mint a férfi edzőket.

„Azóta elmondom a véleményemet a nők egyenjogúságáról, nem is tudnék belenézni a női éljátékosok szemébe, ha nem ezt tenném” – mondta Andy Murray.

Borítókép: AFP PHOTO / POOL / AELTC AND AELTC / Joe Toth

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!