Nap képe

2012.06.17. 06:27

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

Olvasónk, H. Szabó Sándor örvendeztetett meg minket csodálatos felvételeivel, melyet a golgotavirág nyílásáról készített, Szász László helikopter pilóta portáján. Az alábbi néhány sort mellékelte hozzá.

duol.hu

Kinyílott a golgotavirág Pécelen, Szász László helikopter pilóta családjának portáján „Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”. Repülései után a hobbija a kertészkedés és környezete széppé tétele különleges virágokkal,növényekkel, melyekben gyakran gyönyörködik családjával.



Pest megyében Pécelen a dombon lévő városrész klímájának köszönhetően, kinyílott a golgotavirág , Szász László rendőr alezredes helikopter pilóta családjának portáján. A szenvedés virágaként is ismert /flos passionis/ Európába jezsuita szerzetesek révén került Dél-Amerikából. Felfedezése a 16. századra tehető, mikor a keresztény hitre akarták téríteni, az őslakosságot,a spanyol hittérítők, az indiánok lakta trópusi őserdőkben.



A golgotavirág sugarasan kiterülő pártáiban a töviskoszorúra, a porzókban Krisztus öt sebére, a csésze- és sziromlevelekben a keresztre feszítésnél jelen lévő tíz apostolra, a háromágú bibében pedig a szögekre ismertek rá. Innét ered a neve is, a 120 fajt és több mint 400 fajtát magába foglaló növénycsaládnak. Különleges kúszó dísznövényként gyorsan nő, a párás, napos helyeket szereti, melynek most van itt az ideje a szabadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!