Nagyvenyim

2013.11.10. 18:36

Nagyvenyim kitüntetettjei

Fekete P. P. János díszpolgári címet kapott, Jánosi Lórántnak posztumusz díszpolgári címet adományoztak, Rauf Pál „Nemzetközi kapocslatok fejlesztéséért”-díjat kapott.

Körmendi Erzsébet

Élt a lehetőséggel

Fekete P. P. Jánoson nagyon sok múlott

Nagyvenyim – A képviselőtestület döntése alapján „Nagyvenyim Díszpolgára” lett Fekete P. P. János. Egeresnek Fekete P. P. János az első és eddig egyetlen választott magyar polgármestere. – Tíz évvel ezelőtt még több volt a magyar, mint a román képviselő a testületben, így akkor nem volt nehéz keresztülvinni a nagyvenyimi partnerségi határozatot. Úgy gondolom kötelességem volt, mert mindig meg kell tenni, amit lehet – mondta a kitüntetett. Tőle tudjuk, hogy három fontos paramétert határoztak meg. A politikamentességet: mindegy ki vezet itt, vagy náluk odaát, ők maradjanak meg annak, ami. A családi szálakat: a településeken élők tudják, van ötszázötven kilométerre egy falu, ahol szívesen látják őket. Meghatározók: Rauf Pál, Jánosi Lóránt, Szabóné Lőrincz Ilona példájából merítve reméli, a fiatalok tovább viszik a barátságot.


A hitének erejével

Jánosi Lóránt hiánya fájó pont marad

Nagyvenyim – Az önkormányzat vezetői posztumusz díszpolgári címet adományoztak Jánosi Lórántnak, Inaktelke református tiszteletének. Jánosi Lóránt úgy terelte gyülekezetét, hogy minél nagyobb és mélyebb tartalma legyen a partnerkapcsolatnak. – Egyfajta lelki kapocs volt ez neki, szívvel, lélekkel dolgozott érte, nagyon komolyan vette. Már az elején meglátta a lehetőséget a nagyvenyimiekben, akik mindig szeretettel jöttek hozzánk, és örömmel fogadtak bennünket. Lóránt az itteni falunap mintájára honosította meg Inaktelkén a falunapot – mondta a díjátadás után Jánosi Gyöngyi tiszteletes asszony, a tavaly augusztusban tragikus hirtelenséggel elhunyt lelkész özvegye. Férjé az utolsó istentisztelete is ide köti: a tavalyi venyimi falunap utáni vasárnap a dunaújvárosi református templomban beszélt az úr asztalától, és hat nap múlva elhunyt. Fájó hiánya soha nem múlik el.

 

Építőköve volt...

Rauf Pál nagyra értékeli a barátságot

Nagyvenyim – A képviselőtestület „Nemzetközi kapocslatok fejlesztéséért”-díjat adományozott Rauf Pál nyugalmazott polgármesternek a tízéves kapcsolat építéséért. – Közel tíz éve jól működő partnerkapcsolatunk volt Altomünsterrel, amikor a Kolozs megyei látogatás alkalmával kiderült, hogy az ottani települések partneri szálakat keresnek az anyaországban. A gondolat szinkronban volt a nagyvenyimiek óhajával. Cél nagy általánosságban és egy szóval a barátság, tágabban pedig egymás szokásainak, kultúrájának kölcsönös megismerése. Különös színt ad ennek, hogy Egeres nevezetes tájegység, Kalotaszeg része, amely lenyűgöző népművészetéről, népszokásairól híres – mondta Rauf Pál. Hozzátette: nagy értéknek tartja az inaktelkiekhez, mákófalviakhoz fűződő barátságot, és a maga szerény módján tesz is érte, hogy megőrizzék az elkövetkező években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!