Mezőfalva

2017.05.09. 15:05

Kagylók és csigák a rendhagyó órán

Mezőfalva - Huszonegy év után nyugdíjba vonul az ismert gyűjtő, Farkas István. Még utoljára, egy rendkívüli anyaggal búcsúzott a különleges tárlat.

Horváth László

Egzotikus tengeri élővilággal ismerkedhettek a mezőfalvi iskola tanulói az elmúlt hét vége két tanítási napjainak szüneteiben, valamint a tanrendi biológia órákon. Farkas István magángyűjtő nem először hozta el szerzeményeit a gyerekeknek. A börzével egybekötött gyűjtemény-bemutatón olyan ritkaságokkal találkozhatnak testközelből a tanulók, amelyeket csak tankönyvekben láthattak eddig.

Farkas István (b) gyerekkora óta gyűjti a tengeri állatkákat, és 21 éve járja az iskolákat. Nyugdíjazás miatt utoljára hozta el kincseit Mezőfalvára
Fotó: Horváth László

- Kagylókat, csigákat, korallokat, sünöket, tengeri csillagokat gyűjtöttünk sok éven keresztül - mondta az egyik tanóra megkezdése előtt Farkas István, majd a következőkkel folytatta az ismertetőt: - Kizárólag ma élő fajokat mutatunk be. Bika halat, kisebb testű cápa-állkapcsot és rengeteg tengeri mészvázas állatot is megcsodálhattak a gyerekek. A kirakott darabokat kézbe vehették, megforgathatták és egészen közelről szemügyre vehették a diákok. A szemlélődés mellé ráadásnak ismertetőt is kaptak az érdeklődők - mondta a villáminterjú során a gyűjtő. Nem véletlenül tolongtak minden szüneteben sokan az asztalok körül.

Farkas István gyerekkorában kezdte a gyűjtést. A jeges Északi-tenger kivételével a világ összes tengeréből szerzett különleges tengeri állatokat. A saját beszerzések alkalmával egészen Ázsia felső csücskéig eljutott. A gyűjtemény nagy része viszont kereskedelmi útvonalakon Ázsia távolabbi részeiről, Indonéziából, a Fülöp-szigetekről származnak, tudtuk meg érdekességként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!