Mezőfalva

2017.04.14. 16:00

Rendhagyó magyar óra a költészet napján

Mezőfalva - Rendhagyó magyaróra keretében emlékezett meg a költészet napjáról a Kálvin János Református Gimnázium Mezőfalvi Telephelyének 11. évfolyamos osztálya.

Horváth László

A tanóra célja kettős volt: egyrészt méltó ünnepet állítani a költészet napjának, másrészt a tanulói tapasztalatokat gyarapítani. A felnőttoktatás sajátos helyzetéből adódik, hogy a „diákok" sok év után ülnek újra iskolapadba, majd a képzés végén érettségi vizsgát tesznek. Sokszor megfogalmazzák, hogy nem a lexikális tudás megszerzése okozza a legnagyobb gondot, hanem a szereplési helyzet. Általában évközi és év végi vizsgákon gyakorolják a vizsgaszituációt. Ezen a foglalkozáson PPT-s kiselőadásokat tartottak az általuk tanult költői életpályákról. A Kálvin gimnázium tudatos törekvése az, hogy a felnőtt tanulói számára lehetőséget biztosítson ezen fontos kompetenciák gyakorlására.

Lakos Angéla volt a rendhagyó magyaróra levezető pedagógusa Fotó: Amatőr felvétel

Az érdekes, változatos előadásokat értő szavalatok színesítették. A költészet napja József Attila születésnapjához köthető, ezért az óra az ő munkásságának bemutatásával kezdődött. Ezután Balassi, Berzsenyi, Csokonai, Petőfi és Arany életpályáját ismerhette meg a mezőfalvi közönség. A hangulatos és tartalmas estet egy különleges műsorszám zárta. Az osztály - Fási Bálint szólóénekével és Sági Attila citerakíséretével - adta elő Arany János: Nemzetőr-dal című versének megzenésített változatát.

A nagysikerű előadás végén a lelkes szereplők és a közönség már a következő évi ünnepet kezdték szervezni. Várjuk a folytatást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!