Mezőfalva

2015.04.21. 13:49

József nádor napok – az ősökhöz méltó befejezés

Mezőfalva - Német nemzetiségi nappal zárult múlt pénteken a 2015-ös József nádor hét - ízelítőül, visszatérésként a kulturális gyökerekhez.

Horváth László

A rendezvényen a helyi német nemzetiségi oktatásban résztvevő diákok mellett a németkéri táncosok is felléptek. A közönség nemcsak nézhette a produkciókat, de a lépéseket is kipróbálhatták az érdeklődők a rendezvényt követő táncházban.

Az már hagyomány Mezőfalván, hogy a falu alapítására rendezett ünnepi programok végén visszatérnek a gyökerekhez a szervezők, ezzel adva keretet a közel egyhetes kulturális sorozatnak.

Molnárné Troppert Mária alpolgármester a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében megnyitja a nemzetiségi estet. A háttérben a Mezőfalvi Nőikar szintén német énekekkel készült.

Amint az a nyitó ünnepségen elhangzott: Mezőfalva létrejöttének és fejlődésének megkerülhetetlen részesei voltak a területre telepített német ajkú közösségek. A sok évtizedes építkezés és a szorgos sváb kezek nyomán virágzó gazdaságú faluvá nőtte ki magát az alapítók által megálmodott Hercegfalva.

A mezőfalvi iskola első évfolyamon tanuló diákjai német táncokkal készültek a nemzetiségi napra. Fotó: Horváth László

A történelem azonban többször is kegyetlenül bánt az itt élőkkel. Először a háborúk, majd a kitelepítések, végül a falu nevének elvétele próbálta sárba tiporni a mezőfalviak identitását. Jóllehet, részben elérte célját a rosszakaratúak törekvése, hiszen mára Mezőfalvára keresztelt községben szinte csak maroknyian maradtak a faluépítő németek, svábok leszármazottai. Egy dologra azonban még a történelem viharai sem voltak képesek: kiölni az emberek emlékezetét, az ősök előtt tisztelgő, hagyományőrző igyekezetet.

Ennek állított méltó emléket a pénteki rendezvény, amelyen a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében Német nemzetiségi nappal zárult a falu alapításának 204. évfordulójára rendezett ünnepi sorozat. A kulturális műsorban fellépési lehetőséget kaptak a helyi általános iskola német nyelvű oktatásának évfolyamai, valamint a községben először bemutatkozó Németkéri Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport. A színes és kiváló előadások után – akik kedvet kaptak – sváb zenére próbálgathatták a polka lépéseit. A zenéről a vértessomlói Heimattöne zenekar gondoskodott legalább olyan színvonalon, mint ahogy a 2015-ös mezőfalvi József nádor napokat megélhettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!