Mezőfalva

2015.02.03. 16:45

Tombol az influenza - Több mint kétszázan fordultak már orvoshoz

Mezőfalva - Influenza ügyben súlyos, de nem reménytelen a helyzet. A mezőfalvi embereket sem kímélte a vírus. Hétfői állapotjelentés a frontról .

Horváth László

Az elmúlt héten tetőzött a beteglétszám. A két felnőtt orvosi körzetben 140-es beteglétszámmal dolgoztak, a gyermekrendelőben 70-en jelentkeztek ellátásért. Nagyon sok az influenzás szövődmény, legfőképpen tüdőgyulladás és hörghurut (bronchitis) formájában!

Az iskolában pénteken hiányoztak a legtöbben, összesen hetven diák és öt pedagógus. Hétfőre már valamelyest javult a statisztika, csak 57 hiányzót regisztráltak. Az óvodában 40-45 százalékos létszámcsökkenéssel üzemeltek. Gondolkodtak az intézmény bezárásán is, de erre mégsem került sor. Pénzesné Szilva Györgyi igazgatónő mára javulónak nevezte a folyamatot.

Kele Krisztina védőnő tanácsait érdemes megfogadni a gyerekek miatt, a felnőtteknek!

A legveszélyeztetettebbek a kisgyerekek, csecsemők, akik nem tudják elmondani mi a baj. Mit tehetünk ebben az időszakban? Kele Krisztina mezőfalvi védőnővel beszélgettünk a teendőkről, védekezésről, megelőzésről.

- Életkor szerint változó a helyzet. A csecsemőknél a legfontosabb az anyatejes táplálkozás, mivel ez nyújtja a legnagyobb védelmet. Kisded korban inkább a vitaminok - gyümölcsök, zöldségek - természetes formájú bevitele jelenthet védőpajzsot a fertőzések ellen. Nem elég hangsúlyozni a C vitamin jelentőségét! Legegyszerűbben a savanyított káposztával juttathatunk be a szervezetbe, de az érzékenyeknek a tabletta is jó megoldás. A táplálkozás mellett szintén unásig ismételt jó tanács a réteges öltözködés. Amikor vásárolni megyünk a nagyobb üzletekbe, mindig szabadítsuk meg a piciket a felesleges ruhától, és ne sajnáljuk az időt az öltözködéstől. Talán az lenne a legjobb, ha ilyenkor nem is vinnénk magunkkal a gyerekeket, megoldanánk másként a bevásárlást, vagy a gyermekfelügyeletet.

Sok szülő, nagyszülő nehezen tudja eldönteni, mikor forduljon orvoshoz a magas lázzal küzdő gyerekével.

- A láztól nem kell félni - nyugtat meg a védőnő. - A láz egy terápiája a szervezetnek. Azért jön létre, hogy gyógyítson, elpusztítsa a baktériumokat, vírusokat. 38,5 fokos testhőmérséklet alatt nem is javasolt a lázcsillapítás, amit a 0,5 fokos levonás után értünk. De különös gondot kell fordítani a folyadékpótlásra, hogy gyermekünk nehogy kiszáradjon. Mindig figyeljük a gyermeket! Amennyiben a hangulata levert, bágyadt, elesett, vigasztalhatatlanul sír, akkor szükség van a testhőmérséklet csillapítására. Lehet a láz akár 38,7 fokos is, de ha szaladgál, jó kedélyű, jó a közérzete, akkor nem kell beavatkozni. Szervezetének magasabb lázra van szüksége, hogy a bacilusokat elpusztítsa. Orvoshoz akkor kell fordulni, amikor a gyermek elesettsége lázcsillapítás után sem múlik, illetve nem tudjuk a lázat 38,5 fok alá vinni, két nap alatt nem múlik, illetve ha hány is mellette a gyermekünk, és nem marad meg benne a folyadék - fejtette ki Kele Krisztina.

A cikk elején leírt számok tükrében nagyon is indokolt a védőnő tanácsainak megszívlelése!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!