Mezőfalva

2014.04.13. 17:40

Mezőfalva alapításának 203. évfordulójára emlékeztek

Mezőfalva - Hat napon át tartó, nagyszabású és nívós rendezvénysorozat zárult le a hétvégén amellyel a település alapításának 203. évfordulója és alapítói emléke előtt tisztelegtek.

Horváth László

A József nádor szobor előtt ünnep műsort adtak Mezőfalva gyermektáncosai

Mezőfalva gazdag történelmi, kulturális és társadalmi múltjában nemzedékek nőttek fel az alapítás óta eltelt több mint két évszázad alatt. Fejér megye déli részén a Mezőséghez tartozó nagyközség a környék egyik legnagyobb, ötezres lélekszámú településeként ma is büszkén őrzi elődei nevét, ápolja sokéves hagyományait. A falu alapításának 203. évfordulója alakalmából egyhetes rendezvénysorozattal állítottak emléket az alapítóknak.

Múlt hétfőn ünnepi szentmisével, az alapítók szobrainak koszorúzásával kezdődtek az események. A tiszteletadás virágait Habsburg Lotharingiai Mihály főherceg is elhelyezte dédnagyapja bronzba öntött mellszobránál. A megemlékezéseket követően Hercegfalva és a Ciszterci rend kapcsolata címmel Dékány Á. Sixtus zirci főapát tolmácsolásában hallgathattak előadást a programon résztvevők.

Kedden a kortárs művészet kiemelkedő képviselője, Horinka Attila tárta alkotásait a nagyközönség elé. A kiállítás megnyitóján Hercegfalva témájú képét a falunak ajándékozta. A hét közepén, szerdán is tartogatott meglepetést a rendezvénysorozat. Ezúttal a komolyzene kedvelői részesültek nem mindennapi élményben. Az iskola aulájában rendezett koncerten először a mezőfalvi Kiss Melinda operaénekes tanuló produkciójának, majd Baráth Bálint zongoraművész játékának tapsolhattak a megjelentek.

A nehéz műfajt lazább műsor váltotta csütörtökön. A népszerű televíziós sorozat a Barátok közt két meghatározó egyénisége R. Kárpáti Péter (Berényi András) és Szőke Zoltán (Berényi Miklós) tartott pódiumestet. A kötetlen és jó hangulatú beszélgetésen nem csak a sorozat kulisszatitkaival ismerkedhetett meg a közönség, de a két művész életének apró, sokszor közös titkai is napvilágra kerültek. A program végén színészek és mezőfalviak együtt álltak a fényképezőgépek elé.

A csütörtöki közönségtalálkozót újra a kultúra komolyabb műfaja követte pénteken. Elsőként Hámori Lajos nagy tekintélyű magyar tanár emléktábláját koszorú zták meg az iskolánál, majd a költészet napjával összhangban zenés, verses előadáson a költő Kiss Kálmán adott élményekben gazdag műsort. A tanár úr mezőfalvi kötődése még inkább különlegessé tette a pénteki irodalmi rendezvényt. A kulturális események sorát a mai népművészet egyik helyi ága, a foltvarrók közös varrása zárta szombat délelőtt. Az iskola tornatermében 23 klub köztük egy Szlovákiából érkezett adott találkozót egymásnak, ahol a mezőfali foltvarrók hagyományos éves tapasztalatcseréjén próbálhatták egymástól ellesni a tudományt.

Este este hét órától pedig már a mezőfalvi futballisták vették birtokba a termet. Szintén hagyományos éves báljukat hazai és vendég gyerekek műsora nyitotta, majd vasárnap reggelig tartó mulatsággal fejeződött be a Mezőfalva alapításának 203. évfordulójára rendezett eseménysorozat.


Címkék#Mezőfalva
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!