Mezőfalva

2013.10.08. 17:05

Sok volt már a hiányzó...

Mezőfalva - Ötven év után újra szólt a csengő annak a 33 mezőfalvi diáknak, akik eljöttek a fél évszázad után megtartott találkozóra.

Horváth László

Az 1963-ban végzett 8.a és 8.b osztály egykori tanulói (84-en voltak eredetileg) ma már alig ismernek rá fiatal éveik helyszínére. Az ötven év nagy idő, és az intézményt is alaposan átépítették az utóbbi időkben. Az iskola bejárati aulájában gyülekező idős iskolatársak kis képet szorongatva kezükben próbálták beazonosítani régi pajtásaikat. Nemegyszer alaposan rácsodálkozva: hogy eljárt az idő a másik felett...!

A Szatmári László, Tiringer Erzsébet és Csuti Elemérné Marika szervezésében összehozott találkozón két osztály tanulói adtak fél évszázad múltán randevút egymásnak. Régi iskolájukban ismét szólt a csengő, jelezve: mindjárt kezdődik az óra.

 


Csuti Elemérné, az egyik főszervező, rögtönzött osztályfőnökit tart

 

Az 50 év alatt megfakulni látszó emlékek újból felszínre törtek a rendhagyó osztályfőnöki óra alatt, ahol mindenki röviden elmesélte életének alakulást. Sajnos ezen a rendezvényen pedagógusaikkal már nem találkozhattak. Az egészségi okok miatti távolmaradás indokolt ebben a korban.

A vacsora helyszínéül szolgáló művelődési házba menet viszont felkeresték a helyben lakó Marton Sándornét, aki már 80. évét is betöltötte. A megható eseményen osztályfőnökük könnyek között fogadta ötven évvel ezelőtti tanítványait.

Balról jobbra: Szatmári László, Sudár József és a háttérben Ménesi Mária a régi fénykép segítségével kutatja diákéveik emlékeit 

A szervezők által a prog-ramban szerepelt az egykori diákéveik megmaradt helyszíneinek felkeresése is, azonban ez most elmaradt. Helyette az iskolakertben felállított Dréta Antal szobornál fényképezkedtek néhányan az osztálytársak közül.

A fotózást követően közös vacsorával folytatták az emlékek olykor szívbemarkoló felidézését. A 60-as éveik közepén járó ünneplők nagyon érdekes korszakban voltak diákok. A két osztály igazán összetartó csapatot alkotott, és még ma is szívesen összejönnek egy-egy egészséges beszélgetésre. Azért is ez az összetartó erő, mert annak idején külön osztályba jártak a fiúk, és külön voltak a lányok is. Csak a hetedik és nyolcadik évfolyamra rakták össze őket vegyes osztályokká. Így hát jó ismerőse mindenki mindenkinek.

Az ötven éves találkozóra készített vacsora elfogyasztása után folytatódott az önfeledt beszélgetés, és a táncparkett sem maradt üres. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!