Lóerő

2016.07.05. 16:40

Versenyez, nem adja fel

Dunaújváros - Jól emlékszem, ifjú koromban - nem tegnap volt, tegnap előtt - a nyári hónapokban nagyon vártuk a szokásos háztömbkörüli motorkerékpár versenyeket. Szülővárosomban, Pécsett ez volt az egyetlen technikai sportág.

Jankó Árpád

Pöfögtek az akkor villámgyorsnak tartott Pannoniák, Jawa-k. Élveztük. Azután Dunaújvárosba kerültem, és más élmény, a vízen repülő motorcsónakok száguldása kápráztatott el. Majd közelebbről is megismerkedtem a hullámlovagokkal, a csónakok fajtáival, magával a sportággal, hiszen írni kellett róluk. Dunaújváros a motorcsónaksport központja lett. (A szövetség még ma is itteni címen szerepel.) Sok világbajnokot, első helyezettet adott Dunaújváros a sportágnak. Mihaldinecz Rudolf, Cserni Béla, Tábori Áron, ifj. Sándor Péter, Horváth Attila és még több bajnok, világelső, szenzációs csónakos írta be nevét a sportág történetébe. De ne feledkezzünk el Scherbinyin Szergejről sem.

Bárcsak igaz lenne: már a levegőben lóg Cserni Béla új DAC-Capellini hajója - de sajnos ez még a régi Fotó: Amatőr felvétel

Verseny már nincs a kikötő-öbölben, s a bajnokokról is nagyon keveset tudunk manapság. Azaz Cserni Béláról fontos hírek érkeztek. Mégiscsak vízre szállt a közelmúltban, június 24-26-án. Campione D Italia (kaszinóváros), a Luganói-tavon a Formula 2 világbajnokság második futamát rendezték meg. Magyarként csak ő, a négyszeres világbajnok szerepelt a versenyen, s végül a tizenötödik helyen végzett. Sajnos csak a top tíz kapott pontot. ASV gyártmányú hajót egyedül csak ő használ. A német, olasz, svéd és a többi pénzes nagyágyú már jóval korszerűbb hajóval versenyez.

- 2010-ben új motortípust hoztak be a versenyzésbe. Tehát ezt az egyet tudjuk használni 2012 óta az öt tagú csapatommal. Természetesen nagyon vigyázunk rá. Dehát cserélni kellene! Én egy DAC-Capellini gyártású hajót preferálnék. Az ASV-vel nincsenek reményeim. Huszonötből a huszonkettedik tudok csak lenni az időmérésen. A helyzetem nem rózsás már évek óta. Dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára segítségével most azon dolgozunk, hogy egy új ütőképes felszereléssel tudjak rajthoz állni a jelenlegi kilenc éves versenyhajó helyett. Versenyezni kell, mert csak akkor tudunk támogatókat találni - mondta. Nos, a huszonkilenc éve hajózó Cserni Béla nem adja fel, mint mindig, most is bizakodik, optimista.

Fotó: Zsedrovits Enikő

- Ha sikerül idén összerakni egy kiváló motorcsónakot, akkor jövőre egyenrangú ellenfele lehetek többszörös világbajnok létemre a top tízben Európa és a világ jelenlegi legjobbjaival - mondta.

Majd azt is elárulta a beszélgetés végén, hogy a két norvég versenyre nem utazik el, mivel erre nincs meg az anyagi fedezet, de Litvániában, augusztus végén már szeretne versenyezni. Azaz pénz nélkül végigküzdi az idei évet. Télen szokás szerint a készülődéskor a kedve is megjön az embernek, hisz látja szerelés közben hogy alakul a hajója, és 2017-ben pedig már merészebb terveket is szövögethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!