Lóerő

2015.11.19. 17:36

Terjednek az intelligens járművek

A gazdasági konszolidáció, az újabb piaci szereplők, a szigorú központi szabályozások és az alternatív energiaforrások robbanásszerű fejlődése jelentősen megváltoztathatja az európai márkaszerviz piacot

Dunaújvárosi Hírlap

A szektor jellemzően kétpólusú felosztásában a hivatalos márkaszervizek és a független javítóműhelyek versenye várhatóan egy ideig kiélezett marad, azonban a legújabb technológiák magas eszköz-, és fenntartási költségigényét csak kevesen tudják majd finanszírozni az utóbbiak közül.

Nagyban meghatározza a következő éveket az autóiparban az intelligens járművek elterjedése. A telematika, azaz a járművek számítógép vezérlésű irányítástechnikája számos szakértői vélemény alapján olyan ütemben fejlődik, hogy 2020-ra akár 20-30 százalék is lehet azon gépjárművek aránya az utakon, melyek egyre összetettebb megoldásokkal rendelkeznek. Az optimalizált járműhasználattal és útvonaltervezéssel jelentősen csökkenthetővé válik az üzemanyag-fogyasztás, míg az egyes asszisztenseknek köszönhetően a gépkocsivezetők biztonsági és komfortérzete növelhető.

Ezzel párhuzamosan az elektromos autók nemzetközi piaca is dinamikusan fejlődik, hiszen az idei évben az összesített eladások száma (a hibridekkel együtt) meghaladta az egymilliót. Az értékesített gépkocsik közel kétharmada teljesen elektromos meghajtású, a legmodernebb technológiákat felvonultató járművek szegmensében pedig további árcsökkenés várható. A fejlődő szektor évek óta befektetési szempontból is kecsegtető, Európában pedig már számos tagállam központi támogatásokkal segíti az elektromos autók térnyerését. A növekvő nemzetközi kereslet hatására pár éven belül megjelenhetnek az olcsóbb kategóriájú, minőségi elektromos autók.

Az elmúlt évek nemzetközi autóipari elemzései, valamint az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) jelentései alátámasztják az évtizedes uniós irányelvek célkitűzéseit: fokozatosan mérséklődő árszínvonal mellett, komplexebb, nagyobb szaktudást igénylő szervizszolgáltatásokkal számolhat a szektor. Az összetettebb technológiai megoldások, valamint az elektromos-, és alternatív hajtású gépjárművek elterjedése az európai márkaszerviz-piac folyamatos növekedését, így a gyorsan reagáló szereplők piaci megerősödését eredményezhetik a következő években. A javításhoz szükséges célszerszámok beszerzése, a szerelők képzése a márkafüggetlen javítóműhelyek számára nehezen lesz megfizethető, így kérdéses, hogy hosszútávon tudják-e tartani a versenyt a márkaszervizekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!