Lóerő

2011.12.23. 03:28

Téliesítésre fel: minden fronton

Dunaújváros - Közeledik a tél, az autósoknak ajánlott felkészülni a megváltozott útviszonyokra. Első állomásként a gépjárművet kell tüzetesen átnézni. Téli jótanácsok - közlekedőknek.

Anda Fábián

Erős hóesés, fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerekekre feltenni. Bevált szokás homokot tartani a gépkocsiban, megkönnyítve a jeges úton való közlekedést.

További fontos teendőnk egy hosszabb téli út előtt, hogy ellenőrizzük az akkumulátort, a világítást és a fékrendszert is. Emellett fontos az ablaktörlő állapotának felmérése is. A kocsiban jó, ha kéznél van jégkaparó, jégoldó spray, fagyálló ablakmosó folyadék, és jó szolgálatot tehet egy páramentesítő kendő is.

Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra, vontatókötélre - esetleg nagyobb mennyiségű élelmiszerre, folyadékra is. Télen fokozottabb figyelmet kell szentelni az útinformációkkal foglalkozó rádiók, honlapok híreinek, hisz időt spórolhatunk meg, ha idejében észlelünk egy akadályt, balesetet.

Télen kiemelten kell ügyelnünk a megváltozott időjárási és látási viszonyokra, érdemes hosszabb követési távolságot tartani a szokottnál. Nem csak a főutakon, autópályán kell különösen figyelni, hanem a városban, a forgalmasabb helyeken is. Óvatosan közelítsük meg a gyalogátkelőhelyeket, és vigyázzunk a kerékpárosokra, hiszen nehezebb lefékezni a járművet ugyanolyan sebesség mellett, mint nyáron. A rendőrség az utóbbi időben folyamatosan hangsúlyozza a látni és látszani elvet, mely minden közlekedőre érvényes. A téli, megváltozott közlekedési viszonyok nem csak az autósokra, a kerékpárosokra is hatnak: fényvisszaverő mellényt kell használni, ezen kívül kötelező a világítóberendezés alkalmazása a kétkerekűeken. Egy hatékonyan működő fényvisszaverő eszközt már 100-200 méterről is lehet észlelni, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne legyen baleset áldozata a kerékpáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!