Lóerő

2017.02.02. 17:35

Télen is legyen tiszta az autónk!

Lassacskán enyhébb arcát mutatja a tél. Az autójukra valamit adó tulajdonosok számára jobb hírünk nem is lehetne: végre le lehet gond nélkül csutakolni a verdákat. Hogy miért fontos ez? Ezt foglaljuk össze cikkünkben.

Kerkai Attila

Télen kétféle gépkocsi-tulajdonos létezik. Az egyik a körmét rágva várja az enyhe időt, hogy mihamarabb le tudja mosni a megszáradt sólétől beszennyeződött autóját, hogy az ne kezdje ki a karosszéria fényezését és az alvázat. A másik tábort azok alkotják, akik úgy gondolják, hogy ilyenkor teljesen felesleges a mosással bajlódni, hiszen a forgalomba visszakerülve csakhamar nem lesz látszata, ráadásul fagypont közeli hőmérsékleten nem lehet teljesen megszárítani.

Igazságot teszünk: jobb félni, mint kifogásokat keresni. Ugyanis az autómosás lényege nem az esztétikum, hanem a korrodáló hatás minimálisra csökkentése. Egy alapos tisztítás nem csupán az alváznak és a motornak jelent megkönnyebbülést, hanem közlekedésbiztonsági szempontból is nagy szerepe van. Ugyanis a szélvédőre száradt koszréteg korlátozhatja az utastérből való kilátást. Nem ajánlott csak a téli szélvédőmosóval és az ablaktörlővel lelapátolni a szennyeződést, mivel egyrészt az ablaktörlő gumik hamar elhasználódhatnak, másodsorban pedig a szélvédő karcolódását is kockáztatjuk vele. A fényszórók búráját se hagyjuk ki a csutakolásból, hiszen az izzók fényereje erősen csökkenhet a kosz hatására.

Mosás után ajánlatos egy gépi szárítás, és érdemes egy törlőkendővel cseppmentessé tenni a karosszériát. Így elkerülhetjük az ajtók és a zárak befagyását.

 

 

Címkék#autómosás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!