Lóerő

2013.03.28. 11:45

Tarifamódosítás - Lassú, óvatos díjemelés

Idén januártól már nem csupán október végén, hanem az év bármely napján lehetőségük van új köteleződíjat hirdetni a biztosítóknak.

Miskei Anita

Ennek ellenére novemberben továbbra is számíthatunk az elmúlt években megszokott kampányra - vélekedett Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) elnöke.   Aki szerint január elseje óta már szinte mindegyik kgfb-t kínáló biztosító kihasználta az évközi díjhirdetés lehetőségét, kisebb-nagyobb módosításokat vezettek be. E módosítások alapvetően a lassú, óvatos díjnövekedés irányába mutatnak, noha egyes biztosítók bizonyos ügyfelei további díjcsökkentést is tapasztalhatnak.  Nem lett igazuk azoknak, akik attól tartottak, hogy a gyakori tarifamódosítások nehezítik majd az ügyfelek eligazodását - emelte ki Papp Lajos.

Hozzáfűzte, néhány éven belül érdemes lecserélni a bónusz-malusz rendszert.  A díjhirdetések egy részét januárban a PSZÁF generálta azzal, hogy  a 15 bónusz-malusz kategória következetes alkalmazását kérte számon a piaci szereplőkön. Emiatt számos biztosító törölni kényszerült azokat a kötődő pótdíjakat, kármentességi kedvezményeket, amelyek egy valóban kockázatarányos díjszabás irányába tett lépések voltak. Nem nehéz belátni, hogy két B4 fokozatban lévő autós közül az képvisel kisebb kockázatot, aki A0-ból fokozatosan érte el ezt a szintet, nem pedig az, aki rövid időn belül két baleset okozása miatt került oda B8-ból - világított rá a szövetség elnöke.   Az új kártörténeti nyilvántartás néhány éven belül megteremti a lehetőségét a valóban kártörténeti alapokon nyugvó díjszabásnak, amelynek kialakítását a FBAMSZ is szorgalmazza - mondta. Végül hozzáfűzte, az év végi kampányban továbbra is lehetnek meglepetések, pozitív irányú változtatásokra számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!