Lóerő

2012.08.24. 08:30

Tamás atya sárga "szerelme"

Székesfehérvár - Hiszem, hogy mindannyiunk életében vannak olyan tárgyak, melyekhez szorosan kötődünk. Rajongásunk, vagy éppen emlékeink erősítik meg bennünk ezt a köteléket.

Miskei Anita

Nemrégiben Tóth Tamás plébános atyánál jártunk, s felfedeztünk a templom udvarán egy Skodát. A plébános atya mosolyogva árulta el, három esztendővel ezelőtt jutott a járgányhoz, s elhatározta, hogy talpra állítja. A kívülről jó állapotúnak tűnő, 1972-es évjáratú Skoda kupé minden márkahívő szívét megdobogtatja. Nem csoda, hiszen a Skoda gyáróriás körüli legendák körülölelik a régi, patinás Skodákat, melyek a gyűjtők kedvencei közé tartoznak.

A neves Skoda gyár egyébként a világ legmodernebb létesítményei közé tartozik. 1895-ben alapították Mlada Boleslav-ban, amely Prágától 55 kilométerre található. A Skoda egyike azoknak az autógyáraknak, amelyek megnyitják kapuikat a látogatóknak, akik ezzel betekintést nyerhetnek a gyártás folyamatába is a múzeum mellett.

Tóth Tamás atya azonban a gyermekkori élmények miatt kötődik a Skodákhoz. Elárulta, a családi autó egy 120-as Skoda volt, s egyszerűen beleszeretett abba.

- Korábban motoroztam, az azonban igazán költséges hobbi, lemondtam róla. Aztán egy barátom eladásra kínálta ezt a sárga Skodát, mert feladta a reményt, hogy ebből még valaha működőképes autó lesz. Elhatároztam, megjavítom, megjavíttatom, s majd ezzel autózom. Már három éve birtoklom a kis kupét, eddig azonban nem sikerült életre kelteni. Négy szerelő is dolgozott rajta, szabadidőmben magam is javítgatom. Azt remélem, még az idén autózhatok vele - mondta a fiatal plébános atya.

Elárulta, ugyan a maga negyven évével veteránnak számít Skodája, mégsem az OT-s rendszámra törekszik. Egyszerűen használni szeretné az autót, melynek varázsa már gyermekkorában magával ragadta. Hiszen - tudja ezt minden skodás -, aki egy ilyen járgányt tud vezetni, később bármilyen jármű volánja mögött megállja a helyét. A hetvenes évek végéig gyártott autónak különleges lelke van, amit nem csak használni, de szeretni is kell. Szeretni, s édes emlékeket gyűjteni a közös autózások alatt.

A plébános autója egyébként ma sárga színben pompázik, eredetileg azonban piros volt. Így gyári állapotúvá nem, de használhatóvá azért még tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!