Lóerő

2011.11.23. 15:52

Megspórolható a kgfb-ben a baleseti adó

A 40 évesnél fiatalabb, és a nagyvárosban élő idősebb autótulajdonosok azok, aki megspórolhatják a kötelező gépjármű felelősségbiztosításuk (kgfb) optimális megválasztásával, jövőre a baleseti adót - közölte a netrisk.hu internetes alkusz.

MTI

A netrisk.hu 2 millió díjszámítás után jutott erre a következtetésre. Egy másik internetes alkusz, a kotelezo.hu pedig arról informálta az MTI-t, hogy a díjszámítást nála végzők 51 százaléka talál olyan díjat jövőre, amely a jelenlegi díjához mérten annyival olcsóbb, hogy a különbség elegendő a baleseti adóra.
   
Az előzmények: amikor a biztosítók október végén meghirdették a jövő évi kgfb díjaikat, a parlament előtt volt a népegészségügyi törvény módosítása, amely a kgfb díjakra 30 százalékos baleseti adót készült bevezetni. Hétfőn az Országgyűlés elfogadta az új adót, így januártól a biztosítók 30 százalékkal megemelik a kgfb díjakat, mivel beszedni nekik kell azt. Ezt a 30 százalékos adót lehet megtakarítani egy elég széles autós rétegnek, a biztosító váltással.
   
A kormány a baleseti adó kulcsának megállapításakor az idei kgfb díjakból indult ki, és így került be a törvényjavaslat indoklásába az abból befolyó 27 milliárd forint. Ha a jövő évi díj - a szélsőséges, 15-30 százalékos szakértői becslések szerint - csökken, akkor a költségvetésbe is kevesebb adó jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!