Lóerő

2011.10.27. 09:47

Kgfb-tarifák vasárnaptól: a baleseti adó még nem szerepel

A biztosítók október 30-án, vasárnap hirdetik meg jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat, az idén tizenöt biztosító ajánlataiból választhatunk. Bár a 30 százalékra tervezett baleseti adó még nem szerepel az új tarifákban, az idén minden eddiginél erősebb kampányra számíthatunk.

Osváth Sarolta

A prognózisok szerint várható, hogy a baleseti adó miatt ismét emelkedik a biztosítót váltók száma. A parlament által még nem elfogadott jövő évi új, várhatóan a biztosítás (kgfb) 30 százalékát kitevő fizetendő pluszadó miatt a korábbiaknál többen keressük majd a lehető legolcsóbb konstrukciókat. A piacon tizenöt biztosító ajánlatai közül lehet választani, Lantos Lóránt, a kotelezo.hu internetes szakportál vezetője szerint a váltók száma elérheti a 1,5 milliós rekordot. - Ez azt jelenti, hogy kivételesen megszakad a csökkenés trendje, tavaly ugyanis már 1,25 millióra mérséklődött a biztosítást váltók száma. Mivel évről évre több százezerrel kevesebb az év végén lejáró kötelező biztosítás, a következő években is biztosan a csökkenés lesz a jellemző - vélekedett.
- Most azonban nagy a bizonytalanság az autósok között. Fokozódott az árérzékenységünk, hiszen becslések szerint a kgfb-hez kötött adó  átlagos személygépkocsi esetében  5-7 ezer forint közötti összeggel drágítja meg a fizetnivalóinkat.

A szakember szerint a biztosítók kétféle stratégiát követnek: egyesek a növekvő díjak erőteljes kommunikálásával próbálnak majd spórolásra, ennek érdekében biztosítóváltásra ösztönözni bennünket. Mások viszont nem szállnak be az árversenybe, inkább több vonzó kiegészítő biztosítást ajánlanak az ügyfelek megtartása érdekében. Kedvezményes díjért köthetünk például teljes körű cascót vagy úgynevezett kátyúbiztosítást. Az idén az is elképzelhető, hogy miután kiválasztottuk a megfelelő kgfb-t, válogathatunk még a biztosítók által felkínált különböző autós biztosítási termékek, gépjármű-asszisztenciák vagy akár lakásbiztosítási szolgáltatások között is.

A biztositas.hu szerint az egészségbiztosítási alap hiányának egyensúlyba hozatalát célzó baleseti adó a legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személygépjármű-tulajdonosok kötelező díját emeli majd, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat. Motorkerékpár esetében 1-2 ezer forint lehet az adó átlagos fizetendő mértéke, a személygépjárművek esetében 7, a tehergépjárművek esetében pedig 30-80 ezer forintot jelenthet.



 

 

 

OLDALTÖRÉS: Egy biztosítási alkusz szerint a baleseti adót is fel kellene tűntetni a kgfb-listában

 

 

 

 

 

Egy biztosítási alkusz szerint a baleseti adót is fel kellene tűntetni a kgfb-listában


A PBA Biztosítási Alkusz támogatna egy olyan kezdeményezést, hogy az online alkuszok mind a nettó, mind a 30 százalékos baleseti adóval növelt értéket tüntessék fel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kínálati listáiban - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A PBA szerint ugyanis problémát okozhat, ha nem lesznek konzekvensek az összehasonlítások.
Emlékeztetnek rá: a hétvégén hirdetik ki, a 2012-re szóló kgfb tarifákat úgy, hogy a bejelentés ellenére az országgyűlés még nem szavazta meg az ezeket terhelő 30 százalékos baleseti adó jövő évi bevezetését. Így várhatóan mind a nettó, mind pedig az adóval növelt árak foroghatnak az autósoknak szóló tájékoztatásokban.
A kampány a törvényi változás ellenére továbbra is a november-decemberi időszakra esik, mert a járművek forgási sebessége lecsökkent, alig van újautó eladás, a használt piacon is még csak éledezik az aktivitás, tehát az autósok legtöbbjének még mindig csak ebben az időszakban van lehetősége újrakötni biztosítását - írta a PBA.

Október 30-án hirdetnek kgfb-tarifákat a biztosítók

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is október 30-án lesz kgfb-díjtarifa hirdetés, annak ellenére, hogy ez a nap vasárnapra esik. A meghirdetett díjak még nem tartalmazzák a baleseti adót - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) csütörtökön az MTI-vel.
A piac szereplőinek döntése alapján az idén a biztosítók a díjtarifákat a Nemzeti Sportban és a Metropol vasárnapi különszámában publikálják. 

A tervezett, a hírek szerint az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díj 30 százalékának összegével megegyező baleseti adó nem épül be a biztosítási díjakba. Egyelőre e jogszabály csupán tervezet, annak végső formája még nem ismeretes. Bár a díjakba nem épül be a baleseti adó, ez nem jelenti azt, hogy azt nem kell majd megfizetni. Ha megjelenik a jogszabály és így ismertté válik a törvény végső szövege, a biztosítók az adót, annak mértékét külön sorban, a díjtól elkülönítve szerepeltetik majd az értesítőkön - hangsúlyozzák a MABISZ szakemberei.

A 2010. január elsejétől hatályos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény alapján a kgfb szerződések évfordulója a törvény hatálybalépését követően megkötött szerződések esetében már nem a naptári év, hanem a biztosítás megkötésének napja. A 4,12 millió kgfb-szerződésből a becslések szerint még így is több mint 3,3 millió autósnak december 31-én "fordul" a szerződése. 

 Azoknak, akik nincsenek megelégedve biztosítójukkal és váltani akarnak, november 30-ig kell felmondaniuk az érvényben lévő szerződést és december 31-ig kell az új biztosítást megkötniük - hívja fel a figyelmet a biztosítók szövetsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!