Kívül-belül érdemes kipucolni

2021.03.15. 18:00

Itt a tavasz, jöhet az autótakarítás!

A Gergely-naptár nem hazudik: beköszöntött a tavasz, lassan búcsút inthetünk a fagyoknak – de ami az autósok zömét érinti ilyenkor, az az év első autómosása.

Korondy Tamás

A Gergely-naptár nem hazudik: beköszöntött a tavasz, lassan búcsút inthetünk a fagyoknak – de ami az autósok zömét érinti ilyenkor, az az év első autómosása, írja a feol.hu.

Most nem szeretnék itt véleményt formálni arról, hogy valakinek március első hetében születik meg a döntés a fejében először idén, hogy „ideje lemosnom az autómat”, de sajnos van ilyen, a közvetlen környezetemben is. Ugyanakkor nem lehetünk lenézők, hiszen nem mindenki használja napi rendszerességgel az autóját, és nem mindenkinek áll rendelkezésre fedett garázs sem – ezek mellett a sűrűbb takarítás valóban kevésbé indokolt.

Jómagam inkább a heti takarítók közé tartozom, noha mindennap használom is az autóm – igaz, garázsban áll.

Komolyra fordítva a szót: sokan az autó megfelelő takarítását mindig is a kényszerű feladatok közé sorolták, vagy annak tekintették. Éppen ezért kevesebbszer viszik, de ha igen, akkor inkább a szakszerű segítséget választják, és autómosóba viszik a járművüket. Ebben nincs semmi kunszt, ám léteznek olyan praktikák, melyek segítségével otthon is megvalósítható egy-egy gyors takarítás, méghozzá mindenféle nehézség nélkül.

A kocsi külsejének tisztításhoz szükségünk lesz autósamponra és vízre. Ügyeljünk rá, hogy a sampont puha szivaccsal dolgozzuk szét az autón, nehogy megkarcoljuk a fényezést. Használhatunk gőzborotvát is, ami a benzinkutaknál is megtalálható, de akár otthonra is bérelhető vagy vásárolható. Miután lemostuk a sampont, a vízcseppek eltávolítását egy tiszta, szintén puha ronggyal vagy szilikonos vízlehúzóval végezzük.

Otthon is simán elvégezhető az autó tisztítása Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A mosás után – ha már teljesen megszáradt az autó – megfelelő színű waxot használva vékony fedőréteget kenhetünk fel, amellyel megvédhetjük a fényezést. Egy puha rongyra tegyünk egy kevés waxot, és óvatosan kenjük fel. Ezt végezhetjük kézi polírgéppel is – bár én úgy gondolom, hogy azt jobb, ha szakemberre bízzuk, mert könnyen megkarcolhatjuk a fényezést. A szélvédőket és a tükröket én például alkoholos üvegtisztítóval szoktam letakarítani – az teljesen sterilizálni tudja az üvegfelületet.

Ha otthon végezzük a belső tisztítást is, a legjobb barátunk a porszívó lesz, hiszen gyorsan és könnyedén eltávolítja a morzsákat és a szöszöket. Én a régebben keletkezett, szövetben lévő szennyeződéseket direkt erre a célra kifejlesztett kárpittisztító folyadékkal szoktam eltüntetni.

S ha már ott járunk, a műszerfal letakarítását se hagyjuk ki – ez a boltban kapható műszerfalápoló spray és egy arra alkalmas mikroszálas kendő segítségével történjen.

Végezetül fontos, hogy a kormány fertőtlenítését se felejtsük el, rengeteg baktérium megtelepedhet rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!