szponzorált tartalom

2019.11.25. 13:29

Az autó árverések legnehezebb kérdése

A használtautók árának megállapítása kisebb fajta művészet. Alapvetően az ár mindig annyi, amennyit fizetnek, de számtalan tényezőtől függhet, hogy ki mennyit hajlandó fizetni használt autónkért.

A gépjármű árverések kiváló megoldást nyújtanak, hogy használt autónktól ésszerű áron szabaduljunk meg. Ám mielőtt autó aukcióra bocsátanánk használt járművünket, érdemes több irányból megvizsgálni a kikiáltási árat.

Már nem álom egy autó

Műszaki tényezők

A külföldi használtautók árának megállapításakor az elsődleges szempont a műszaki állapot. Vannak azonban olyan meghibásodások, amik különösen negatívan hatnak a jármű árára, mert költséges vagy problémás a javításuk. Ilyen lehet a hengerfej vagy az elektronikus vezérlőegység meghibásodása, a nagy mértékű korrózió, vagy akár a kulcs hiánya is.

Földrajzi tényezők

A vásárlók anyagi helyzete nem mindenhol azonos, ezért azt is figyelembe kell venni, hogy egy adott régióban milyen járművek kelendőek elsősorban.

A Smart féle kisautókat szinte csak Budapesten érdemes meghirdetni, a tehetősebb megyékben a drágább autók is könnyebben eladhatóak, míg a keleti határ mellett elsősorban az olcsó, nagy tankkal rendelkező járművekre csapnak le a vásárlók.

Szubjektív tényezők

Sokan nem gondolnak rá, de még az évszak is befolyásolhatja az árat. Télen például kisebb lesz a kereslet, és alacsonyabb az ár a kabriókra, viszont drágábban lehet eladni az autót egy szett új téli gumival. A válság évjáratából kevés autó van, mert akkor leállt a hazai járműpiac, ezért azok az autók viszonylag drágábban eladhatóak. De ilyen szubjektív tényező lehet a szín is, hiszen a szürke minden árnyalata bármikor kelendő, míg egy élénkebb színű autóért már nem kapkodnak annyira.

A használtautó eladási árát befolyásolhatja az évszak, vagy akár a színe

Ki az eladó?

Nem mindegy, hogy ki próbál eladni egy használt járművet. Kereskedők akár 10%-kal, míg márkakereskedők akár 30%-kal magasabb áron tudnak értékesíteni, mint magánszemélyek, aminek egyszerű oka a bizalmi faktor még akkor is, ha a kereskedő nem vállal többéves garanciát az eladott járművekre.

Független források

Érdemes elsőként az Eurotax adatbázisában beállítani egy hozzávetőleges árat. Itt egészen pontosan, extrák és egyéb paraméterek megadásával tudjuk belőni, hogy az eladni kívánt autó milyen árkategóriában fut. Ezután érdemes a fenti szempontokat is figyelembe véve korrigálni. Ám van még egy fontos dolog: a konkurencia.

Konkurencia zsinórmértéke

A nap végén az számít, hogy sikerül-e megtalálnunk azt, aki megadja az autónkért a kívánt árat. Ha autó aukciós oldalon próbálunk értékesíteni, érdemes a hasonló járművek árcímkéjét is megnézni.

Az online autó árverések lehetőséget adnak többféle árképzési módra. Beállíthatunk fix árat, licit árat, vagy villámárat, de ezeknél is érdemes a fenti szempontokat figyelembe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!