hasznos tanácsok

2021.07.11. 16:00

Autónkat és magunkat is készítsük fel a nyárra!

Nem számít, hogy belföldi vagy külföldi útra indulunk, az ördög sosem alszik.

Elekes Gergő/feol.hu

Fotó: shutterstock

Mindannyian hallottunk már olyan történeteket, melyek arról szólnak, hogy anya, apa és a gyerekek behuppannak a kényelmes családi járgány üléseibe, és maximumra tekert klímával vágnak neki a hosszabb-rövidebb útnak, mely végén a jól megérdemelt pihenés várja őket. Út közben aztán beüt a baj, hisz az autó műszaki állapotát évek óta nem ellenőrizte senki, és a nyaralásból bizony csak fejfájás lesz. Éppen ezért műszaki hibás járművel sose induljunk útnak, hiszen nemcsak magunk és utasaink, de a közlekedésben részt vevő többi autós életét is veszélybe sodorhatjuk!

Hogy a fenti eseményeket elkerüljük, mindenképp javaslott nyaralás előtt átnézetni autónkat szakértővel, aki ilyenkor megvizsgálja a jármű fékeinek és futóművének állapotát, a világítóberendezéseket, ellenőrzi az ablakmosófolyadék-, a fagyálló- és a motorolajszintet, a gumiabroncsok állapotát (fontos megjegyezni, hogy a pótkerékét is!), valamint esetleges szivárgások helyét is igyekszik megtalálni.

A nyár egyet jelent a kánikulával, a cikk elején is említett klímaberendezések állapota tehát létfontosságú lehet, főleg, ha gyerekekkel utazik az ember. Egy alapos tisztítás és az évi kétszeri pollenszűrőcsere (tavaszi szezonban és ősszel) ezért elengedhetetlen eleme a feladatoknak. A tisztítás történhet alap és ózonos módszerrel, melyek nagyjából 1,5 óra alatt el is készülnek a legtöbb szakszervízben.

Azért pedig, hogy az út során az utasok is jól érezzék magukat, a fentieken túl érdemes különböző elemózsiákat, ásványizet bepakolni a kötelező elsősegélycsomag, láthatósági mellény és elakadásjelző háromszög mellett, hiszen sosem tudhatjuk, hogy utunkat nem akadályozza-e majd egy baleset vagy forgalmi dugó – ami valljuk be, az elmúlt évek megnövekedett autóforgalmára tekintettel több, mint valószínű, különösen a sztrádákon – a várakozási időben pedig életmentő lehet pár korty frissítő vagy egy-két szendvics.

Minden eddig elhangzott műszaki feladat mellett azonban nagyon fontos, hogy a sofőrök pszichésen is készen álljanak az útra. Amennyiben járművünk nem rendelkezik klímával, a nyári forróságban annak belseje akár 40-50°C-ot is elérheti, amit a lehúzott ablakkal, tempós közlekedés mellett is maximum 30°C környékére tudunk lehűteni. A hőségben pedig sokkal ingerlékenyebbé és türelmetlenebbé válhatnak a vezetők, így a veszélyhelyzeteket sem jól mérik fel. A sebesség határok túllépése, szabálytalan előzések, a megfelelő követési távolság figyelmen kívül hagyása és a hirtelen véghezvitt manőverek pedig könnyen vezethetnek balesetekhez. Jó tanács: ha külföldre utazunk, az utasbiztosításba mindig érdemes belefoglalni járművünket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!