A NYITÓNAPON BESZÉLGETTÜNK

2018.06.17. 12:00

Dobai Attila: Sokat javult autósok és motorosok kapcsolata

Sokat javult napjainkra a motorosok és autósok kapcsolata az utakon, a közlekedésben, de sajnos még mindig lehet találkozni felelőtlen motorosokkal és agresszív autósokkal, szögezte le Dobai Attila a 19. Harley Davidson Open Road Fest, a legnagyobb hazai motorostalálkozó és fesztivál ötletgazdája, igazgatója, akivel a nyitónapon beszélgettünk.

Kovács Erika

Milyen érzés volt ismét jön­ni Alsóörsre, a motorostalál­kozóra és -fesztiválra, amit ön talált ki közel két évti­zede?

— Sokan valószínúleg azt gondolják, hogy rutinból megy az egész, pedig ez nem így van. Máig különleges ér­zés, amikor Budapesten felü­lök a motorra a többiekkel együtt és elindulunk Alsóörs felé, a Balatonhoz. Mindig ugyanolyan izgalom és vára­kozás előzi meg a találkozót, ahogy a korábbi években minden alkalommal, és ahogy történt először, tizenkilenc évvel ezelőtt is. Nem beszél­ve arról, hogy a fesztiválon aztán mindig adódik valami­lyen váratlan feladat, amit ter­mészetesen meg kell oldani.

Amikor megérkezik, az mi­lyen érzés?

— Nagyon jó érzés átlépni Alsóörsön a kaput, azonnal kitűnő és felszabadult balato­ni hangulat fogad. Nagyon sok emberrel találkoztam, aki már tizenkilencedik alkalom­mal jött el, és ugyancsak so­kan mondták azt, hogy szá­molják, hányat kell még alud­ni, hogy megint fesztivál le­gyen. A találkozónak ez a ba­latoni helyszín különleges vonzerőt ad.

Visszatekintve a tizenkilenc évre, melyiket tekinti a leg­emlékezetesebbnek?

— Mindig az előző évire, il­letőleg a legelsőre emlékezem így, amikor annak idején még remegő lábbal elkezdtük az egészet. Természetesen már akkor abban bíztunk, hogy nemcsak a vasak, hanem az egész fesztivál gördülékenyen fut a maga útján, hiszen ko­moly előkészítés, hatalmas munka előzte meg a legelső kapunyitást, és azóta is vala­mennyit. Annak nagyon örü­lök, hogy már a tizenkilence­diknél tartunk, és bízom ben­ne, hogy a jövő évi huszadi­kat is meg fogjuk élni, és em­lékezetes jubileumi bulit csa­punk majd.

Dobai Attila: Az elmúlt több mint negyven év után is, amit motoron töltöttem, még mindig úgy gondolom, hogy tavasszal szükség van vezetéstechnikai tréningre, amit mindenkinek ajánlok Fotó: Balogh Ákos

Ismét közzétette a közösségi portálon, hogy tavasszal ve­zetéstechnikai tréningre vezetett az első útja. Miért, hi­szen tapasztalt, régi mo­toros?

— Az elmúlt több mint negyven év után is, amit motoron töltöttem, még mindig úgy gondolom, hogy tavasszal szükség van vezetéstechnikai tréningre, amit mindenkinek ajánlok. Ráadásul ilyenkor a pályán olyan szituációkat is gyakorolunk, amelyek az életben ritkán, vagy egyszer sem fordulnak elő. Ha igen, akkor viszont tudni kell, hogy mit kell tenni!

Minden fesztiválon közép­pontban áll a biztonság, miért?

— Éppen az említettek mi­att. Alapvető cél a fesztiválo­zás, a szórakozás, a felhőtlen örömködés, de egy ilyen ta­lálkozó nagyon jó alkalom ar­ra, hogy felhívjuk a motoro­sok figyelmét a veszélyekre, illetve a balesetek megelőzé­sére is. Meggyőződésünk az, hogy a fesztiválnak nagy vonzerőt jelent a Balaton hogy erre nagy szükség van. Ezért külön sátorban különféle, biztonsággal kapcsolatos

játékokkal várjuk az érdeklődőket, a biztonságról beszélnek illetékesek, így az Országos Baleset-megelőzési Bizottság képviselői, és külön konferenciát is rendezünk a biztonságos közlekedésről. A motorozás gyönyörű dolog, de veszélyeket is rejthet magában.

Milyennek látja a motorosok és autósok kapcsolatát az utakon?

— Javuló tendenciát mutat! Azt lehet látni, hogy nagyon sok felelőtlen motoros is van, és nagyon sok agresszív autós is, és ezekből a helyzetekből szokott komoly konfliktus ki­alakulni. Az említetteknek még sokat kell tanulni a má­sikkal szembeni viselkedés­ről, a biztonságról! Szeren­csére motoros és autós kap­csolata normalizálódott, így amikor az autós motorost lát, például városokban, akkor már jellemzően elengedni és nem akadályozza, ahogyan az régebben történni szokott.

Korábban azt mondta, ami­kor véget ér egy fesztivál, megkezdik a készülődést a következőre. A huszadik mi­lyen lesz?

— Méltóképpen ünnepeljük meg, szeretnénk, hogy emlé­kezetes legyen mindenkinek! Annak is nagyon örülünk, és megtisztelő egyben, hogy jel­képesen megkapjuk a telepü­lés kulcsát, ami ötévente szo­kott megtörténni, és ez jövő­re ismét aktuális lesz. A te­lepüléssel, illetve Hebling Zsolt polgármesterrel kitűnő a kapcsolat, ami nagyon sokat jelent.

Majdnem fél évszázada mo­torozik, és többször megy hosszú túrákra is. Idén mit tervez?

— Mögöttünk van egy hazai túra, és azt tervezzük, Szent­pétervárra ismét elmegyünk. Több ezer kilométert teszünk meg érdekes helyeken, emlé­kezetes lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!